Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Producția de drogurilor a crescut enorm: Ţările, cu cele mai mari plantații

© Photo : Poliția de FrontierăCaptura de droguri
Captura de droguri - Sputnik Moldova
Abonare
Timp de doi ani producția mondială de opium a crescut cu 65 la sută.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik. Producția globală de cocaină și opium a ajuns în 2016 — 2017 la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, avertizează Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. 

Ion Cuzuioc - Sputnik Moldova
Date alarmante! Câți consumatori de droguri sunt la evidenta medicilor

Cocaina provine în mare parte din Columbia, iar opiumul din care este fabricată heroina provine din Afganistan, notează Agerpres. Producția mondială de opium a crescut cu 65% în 2016 — 2017, constituind 10.500 de tone. Aceasta este cea mai ridicată cifră înregistrată de la începutul publicării primelor estimări ale UNODC, la începutul anilor 2000. Atunci producţia de opium era de 9.000 de tone, în creştere cu 87% comparativ cu 2016. Afganistanul este responsabil pentru cea mai mare parte din producţia mondială de opium, notează Agerpres. 

Tot mai mulți consumatori de droguri în Moldova. Cum se explică fenomenul - Sputnik Moldova
Incredibil: Tot mai mulți consumatori de droguri în Moldova. Cum se explică fenomenul

În 2016 — 2017 suprafețele cultivate cu mac au crescut cu 37 % ajungând la 420.000 de hectare. Peste trei sferturi se află în Afganistan. În acest caz evoluţia este cauzată de instabilitatea politică, lipsa de control a autorităţilor, lipsa de perspective în termeni de locuri de muncă şi educaţie precum şi de creşterea randamentelor agricole, conform raportului UNODC.

De asemenea, producția mondială de cocaină în 2016 a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Este vorba de 1 410 de tone, cu 25% mai mult decât în 2015. 
În Columbia, în 2015 și 2016, producția de cocaină a crescut cu peste o treime, până la 866 de tone.

Culturile frunzelor de coca, ingredientul de bază pentru cocaină, acoperă o suprafaţă de 213.000 de hectare la nivel mondial, dintre care 69% sunt în Columbia. Consecinţa creşterii producţiei este o creştere a ofertei pe pieţele tradiţionale de consum din America de Nord şi Europa Occidentală, dar şi crearea de noi pieţe care vizează în special "clasa medie în expansiune din marile economii ale Asiei".

Medicamentele analgezice pe bază de opiacee, deturnate pentru a fi folosite ca droguri, au devenit "o ameninţare majoră pentru sănătatea publică mondială", avertizează UNODC.
Împreună, opiaceele sunt responsabile pentru 76% din decesele legate de consumul de stupefiante.

Cocaină - Sputnik Moldova
Societate
Traficanți de droguri și etnobotanice, încătușați de pollițiștii

UNODC scoate în evidenţă o frecvenţă crescută a consumului de droguri în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, formulând ipoteza că printre cei din generaţia 'baby-boomers' care au folosit stupefiante în tinereţe, se află o parte care nu a abandonat drogurile.

În Europa, frecvenţa cazurilor de deces prin supradoză a crescut în rândul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani în perioada 2006-2013, în timp ce a scăzut în rândul celor cu vârsta de până la 40 de ani. La nivel mondial, dacă în anul 2000 27% din decesele cauzate de consumul de droguri au fost înregistrate în rândul persoanelor de peste 50 ani, în 2015 procentul a crescut la 39%.

Fluxul de știri
0