Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii nu se gândesc la bătrânețe: Acceptă salariile în plic

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Biroul Național de Statistică, 6,2 la sută din persoane ocupate au făcut muncă nedeclarată în 2017.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut în sectorul serviciilor au activat cele mai multe persoane ocupate — 51 la sută din numărul total. Acest domeniu a fost singurul domeniu în creştere faţă de anul 2016, plus 2,2%.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Salarii mai mari pentru primari: Iată cu cât vor fi majorate și de când

În sectorul agricol au fost încadrate 32 la sută din forţa de muncă ocupată, în descreştere cu 5% faţă de anul precedent. Totodată, în industrie ponderea persoanelor a constituit 12 la sută sau cu 2,5 la sută mai puţin, iar în construcţie au activat 4,7% din muncitori.

Datele statistice mai relevă că anul trecut 6,2 la sută din persoane ocupate au făcut muncă nedeclarată. Îmbucurătoare este descreşterea acestui fenomen cu 7,1% faţă de anul 2016.

Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care lucrează în baza unor înţelegeri verbale sunt estimate în agricultură 40 la sută şi comerţ 20 la sută.

Aceleaşi statistici ne arată că salariul în plic este achitat în cazul a 7% dintre angajaţi. Astfel, 5,8% din muncitori primesc tot salariu în plic, iar 1,2% doar o parte din salariu în plic.

Domeniile cu cei mai mulţi muncitori remuneraţi la negru sunt: agricultura cu o pondere de 42 la sută, urmată de comerţ cu apropae 20 la sută şi industrie cu 8,6 la sută.

Angajatorii care dau salariile în plic riscă o amendă de până la 75 de mii de lei pentru fiecare angajat.

 

Fluxul de știri
0