CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut în sectorul serviciilor au activat cele mai multe persoane ocupate — 51 la sută din numărul total. Acest domeniu a fost singurul domeniu în creştere faţă de anul 2016, plus 2,2%.
În sectorul agricol au fost încadrate 32 la sută din forţa de muncă ocupată, în descreştere cu 5% faţă de anul precedent. Totodată, în industrie ponderea persoanelor a constituit 12 la sută sau cu 2,5 la sută mai puţin, iar în construcţie au activat 4,7% din muncitori.
Datele statistice mai relevă că anul trecut 6,2 la sută din persoane ocupate au făcut muncă nedeclarată. Îmbucurătoare este descreşterea acestui fenomen cu 7,1% faţă de anul 2016.
Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care lucrează în baza unor înţelegeri verbale sunt estimate în agricultură 40 la sută şi comerţ 20 la sută.
Aceleaşi statistici ne arată că salariul în plic este achitat în cazul a 7% dintre angajaţi. Astfel, 5,8% din muncitori primesc tot salariu în plic, iar 1,2% doar o parte din salariu în plic.
Domeniile cu cei mai mulţi muncitori remuneraţi la negru sunt: agricultura cu o pondere de 42 la sută, urmată de comerţ cu apropae 20 la sută şi industrie cu 8,6 la sută.
Angajatorii care dau salariile în plic riscă o amendă de până la 75 de mii de lei pentru fiecare angajat.