Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Juncker avertizează: Europa va deveni una "mică". Nu va mai conta

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗаседание Европейского Совета в Брюсселе
Заседание Европейского Совета в Брюсселе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că Europa riscă să devină una mica și să-și piardă rolul pe plan mondial, inclusiv poziția în G7.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că în contextul creșterii numărului populației, Europa s-ar putea micșora în așa măsură, încât niciun stat din UE nu va mai face parte din marile țări ale lumii, iată de ce Uniunea Europeană trebuie să rămână un tot întreg.

Jean-Claude Juncker - Sputnik Moldova
Junker l-a avertizat pe Trump: ”În Balcani va începe inevitabil un nou război”

"Europa este cel mai aglomerat continent… La începutul secolului XX Europa reprezenta 20 la sută din populația lumii, astăzi — 6 la sută, la sfârșitul veacului —3-4 la sută. Peste câțiva ani niciun membru al UE nu va mai reprezenta mai mult de 1 la sută din populația lumii. Peste câțiva ani niciun stat al UE nu va mai fi membru al G7. Iată de ce în măsura în care ne comprimăm trebuie să ne identificăm forțele care ne-ar face activi și un tot întreg indivizibil", a declarat Juncker într-o lecție citită în Spania.

De asemenea, el a îndemnat la ignorarea celor care "nu vor să vadă Europa așa cum vrem să o vedem noi", asigurând că aceasta „nu va fi niciodată contrapusă națiunii".

„Am fost foarte mirat când președintele SUA a declarat că Europa este un adversar, în timp ce eu am crescut cu gândul naiv că America și Europa au fost un frate și o soră. În fiecare familie se întâmplă când fratele mai mare nu își respectă frații mai mici, însă frații mai mici au o memorie de lungă durată. Iată de ce trebuie să explicăm prietenilor noștri de dincolo de Atlantic că din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial am transformat Europa într-un adăpost al păcii. Acest continent chinuit a reușit să-și găsească forțele pentru a ajunge la o înțelegere ce trebuie de făcut împreună", a declarat Juncker.

„Nu trebuie să cădeam în prada noii mode, care nu este deloc una binefăcătoare și care constă în faptul că trebuie să privim relațiile între continente ca o relație între state. Nu, este vorba de menținerea unui sistem multilateral, de opunere farmecului trecător al unei abordări unilaterale pripite. Trebuie să spunem prietenilor noștri americani că noi, UE, vrem să rămânem fideli față de ceea ce suntem și vrem să rămânem fideli față de ceea ce am construit împreună", a adăugat el.

Juncker urmează să viziteze SUA pe 25 iulie, pentru a purta negocieri cu președintele Donald Trump.

Fluxul de știri
0