Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Medicii de familie își vor putea deschide propriile cabinete medicale

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaВакцинация против гриппа в Светлогорске
Вакцинация против гриппа в Светлогорске - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de lege aprobat la Guvern prevede ca medicii de familie să poată să își deschidă propriile cabinete medicale.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik. Medicii de familie din țara noastră vor putea să aibă propriul cabinet medical, la fel ca în ţările europene. Încăperea unde vor activa va fi pusă la dispozițe de reprezentanții administrațiilor publice locale, iar cheltuielile vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Politică
Protecție pentru medici și lucrătorii medicali: Vezi noile modificări la Codul Penal

CNAM va oferi finanțări în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar. Prevederile se regăsesc în reforma medicinii primare, aprobată vineri de Guvern, care vine să ofere mai multă autonomie pentru doctori.

"Prin acest proiect credem să rezolvăm mai multe probleme cu care cu care ne confruntăm în acest sistem, un venit mai mare al medicului pe de o parte, pe de altă parte o calitate a serviciilor mult mai ridicată decât este acum", a declarat premierul Pavel Filip.

Potrivit autorităţilor, libera practică va exista în paralel cu sistemul existent. Implementarea proiectului va asigura condiţii mai bune de activitate pentru medicii de familie, va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.

În prezent, salariul mediu al unui medic de familie este de 4500 de lei. Tinerii care acceptă un loc de muncă la sate mai primesc de la stat o locuință și o indemnizație unică de 45 de mii de lei.

Fluxul de știri
0