Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenţie: Iată de ce mesele târzii sunt periculoase pentru sănătatea ta

© Sputnik / Aleksey Malgavko / Accesați arhiva multimediaКошка лезет на стол во время подготовки к застолью
Кошка лезет на стол во время подготовки к застолью - Sputnik Moldova
Abonare
În urma unui studiu în care au fost analizate datele de la sute de persoane, oamenii de știință au ajuns la concluzia că mesele târzii sunt periculoase pentru sănătate. Ce au constatat.

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik, Doina Crainic. Cercetătorii de la Institutul Global Health din Barcelona au ajuns la concluzia că obiceiul de a mânca cu mai puțin de două ore înainte de a merge la culcare poate crește riscul de a dezvolta cancer la sân și la prostată. Studiul a fost publicat in revista International Journal of Cancer. 

Specialiștii au analizat informaţiile despre bolile de la 621 de pacienți cu cancer de prostată și 1200 de pacienți cu cancer la sân. În plus, aceștia au adunat un grup de voluntari care nu aveau cancer, alcătuit din 1321 de femei și 872 de bărbați, care au răspuns la întrebări cu privire la regimul lor de somn și la orele când luau masa de seară. 

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Cinci alimente „dăunătoare" care sunt, de fapt, bune pentru sănătate

Cercetatorii au descoperit că, în cazul celor care mâncau cu cel putin două ore înainte de somn, riscul de a dezvolta cancer de sân a scazut cu 16%, iar riscul de a dezvolta cancer de prostată s-a diminuat cu 26%, comparativ cu cei care au mers la culcare imediat după cină. 

Potrivit oamenilor de știință, bolile oncologice ale sânului și prostatei sunt deseori asociate cu activitatea a diferiți hormoni, ale căror fluctuații depind de ritmurile circadiane ale corpului. Prin urmare, mesele târzii pot perturba aceste ritmuri și pot conduce la cancer. 

Mezeluri și produse din carne - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: Iată ce alimente ajung pe rafturile magazinelor din Moldova

Potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății, în fiecare an apar în lume de la opt mii până la un milion de cazuri noi de cancer mamar. În funcție de numărul de decese cauzate de această boală în rândul femeilor, acest tip de cancer se situează pe locul al doilea. Cea mai mare incidență se întâlnește în Statele Unite și în Europa de Vest. 

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente neoplasme maligne la bărbați. În fiecare an, mai mult de 400.000 de cazuri de cancer de prostată apar în întreaga lume. În mai multe țări, ocupă locul doi sau trei în topul bolilor oncologice, după cancer pulmonar și cancer de stomac.

Fluxul de știri
0