Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova dă start interconectării electrice cu România

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru interconectarea electrică cu România.

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”. Documentul a fost susținut de 65 de deputați.

Вход на Республиканский стадион в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Vând și Stadionul Republican: Americanii își vor face ambasadă

Documentul prevede acordarea unui împrumut de către BERD în sumă de 80 milioane de euro pentru implementarea proiectului. Mijloacele financiare vor fi folosite la construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. 

Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de graţie de 3 ani.

Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizați 270 de milioane de euro, inclusiv împrumuturi de 80 de milioane de euro  oferiți de  BEI, 80 de milioane de euro – de BERD, 70 de milioane de euro – de Banca Mondială și 40 de milioane de euro oferiți ca grant de UE.

Scopul final constă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău  şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.

Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

Fluxul de știri
0