Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vând și Stadionul Republican: Americanii își vor face ambasadă

© SputnikВход на Республиканский стадион в Кишиневе
Вход на Республиканский стадион в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău a propus SUA două terenuri în Chișinău, unde să fie construită o nouă ambasadă americană.

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova va vinde Statelor Unite ale Americii terenul Stadionului Republican din Chișinău, amplasat pe o suprafață de 5,18 hectare. Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege în acest sens, al cărui autor este Guvernul de la Chișinău.

Снос Республиканского Стадиона. Август 2007 года. - Sputnik Moldova
Noua ambasadă a SUA de la Chișinău – a treia ca mărime în lume?

Documentul prevede desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, amplasat pe str. Tighina 12, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 ha pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Legea mai stipulează transmiterea cu titlu oneros, la preț de piață, a terenului cu suprafaţa de 5,1814 ha din str. Tighina, 12, municipiul Chişinău, proprietate publică a statului domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea Statelor Unite ale Americii, Guvernul va asigura determinarea valorii bunului imobil și negocierea prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Discuțiile asupra acestui proiect de lege au stârnit dezbateri aprinse în Parlament. Împotriva acestui proiect s-au expus majoritatea fracțiunilor parlamentare, iar PSRM a ieșit în semn de protest din sala de ședințe înainte de a fi expus la vor acest document. 

Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă, a declarat că Guvernul de la Chișinău a fost împuternicit să negocieze prețul de piață pentru acest teritoriu. De asemenea, SUA va trebui să negocieze cu ceilalți proprietari care au active pe acest teren. 

Creangă a precizat că Guvernul a propus SUA două terenuri în Chișinău pentru construcția ambasadei americane. 

”Primul lot propus a fost cel de la Stadionul Republican, iar cel de-al doilea lot  —  pe strada Vasile Lupu. Ambasada SUA a analizat aceste propuneri și a decis să ia terenul de pe Stadionul Republican”, a declarat Creangă. 

Documentul a fost votat în două lecturi. Pentru acest proiect au votat de 65 de deputați: democrați, liberalii, liberal-democrații și cei neafiliați. 

Prețul de vânzare-cumpărare a terenului de pe Stadionul Republican nu este precizat în document. Acesta urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor cu partea americană și nu mai poate fi vândut altui actor.

Fluxul de știri
0