Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii din Marea Britanie: Înregistrarea și obținerea statutului permanent după Brexit

Abonare
Important pentru moldovenii cu cetățenie română: Care sunt măsurile pe care le solicită Parlamentul European privind înregistrarea cetățenilor europeni după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

BUCUREȘTI, 18 iul — Sputnik, Doina Crainic. Parlamentul European solicită Regatului Unit înregistrarea gratuită, după Brexit, a celor 3 milioane de cetățeni europeni din Marea Britanie, în încercarea de a atenua termenii acordului cu privire la Brexit din decembrie, scrie The Telegraph.

Guy Verhofstadt, șeful grupului de coordonare pentru Brexit al Parlamentului European, a cerut înregistrarea gratuită a cetățenilor europeni, solicitare care apare într-o scrisoare adresata, la inceputul acestei luni, ministrului de Interne Sajid Javid.

Frontiera Marii Britanii - Sputnik Moldova
Planul post-Brexit a fost dezvăluit: Gata cu libera circulație în Marea Britanie

De asemenea, Parlamentul European solicită ca cetățenilor europeni din Marea Britanie să li se acorde în mod automat statut stabil dacă nu primesc un răspuns din partea ministerului de Interne la cererile lor într-un termen-limita scurt, potrivit scrisorii.

Cerințele Parlamentului European vin în ciuda faptului că anterior Comisia Europeană declarase că este mulțumită de propunerea Regatului Unit de a percepe o taxă de 65 de lire, sumă mai mică decât costul obținerii unui pașaport.

"Încă mai credem că, în principiu, procesul (înregistrării) ar trebui să fie gratuit. Ideal ar fi să fie stabilit un termen-limita scurt, după a cărui expirare absența răspunsului [din partea ministerului de Interne] sa fie considerată ca acceptare a înregistrării", se precizează în scrisoare.

Dacă va fi acceptată propunerea, aceasta ar putea însemna ca zeci de mii de cetățeni europeni din Regatul Unit să primească statut permanent fără verificarea cazierului judiciar sau fără să prezinte documente doveditoare.

Regina Regatului Unit, Elisabeta a II-a - Sputnik Moldova
Drum fără întoarcere. Brexit devine lege: Regina Elisabeta a II-a aprobă ieșirea din UE

Solicitările, care se adaugă celor convenite între Marea Britanie și UE în raportul comun din decembrie, nu au fost încă girate de Comisia Europeană — executivul UE care gestionează negocierile cu privire la Brexit.

Ministerul de Interne al Regatului Unit a creat deja o aplicație pentru telefonul mobil și un site cu informații detaliate care să faciliteze cetățenilor europeni înregistrarea pentru obținerea "statutului permanent".

Înregistrarea este necesară pentru a permite acelor cetățeni europeni care se aflau deja în Marea Britanie la momentul ieșirii din UE să beneficieze de avantaje în sfera socială — asigurări de sănătate și de alte drepturi conferite prin acordul de retragere. Cetățenii care vin mai târziu vor primi probabil mai puține drepturi.

Într-o declarație, ministerul britanic de Interne a ignorat solicitările lui Verhofstadt și a promis că va furniza estimări în timp real cu privire la durata în care vor fi rezolvate solicitările cetățenilor europeni și că solicitanții vor fi notificați în situația în care cazurile lor ar urma să dureze mai mult timp. În mod normal, se așteaptă ca un caz să dureze două săptămâni.

Fluxul de știri
0