Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declarații dure la ședința de judecată în dosarul lui Dorin Chirtoacă

© Sputnik / Daria ZimbelskaiaDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
În instanță continuă audierile martorilor în dosarul penal deschis pe numele fostului primar general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Depozițiile făcute de martorii acuzării de stat în dosarul penal deschis pe numele fostului primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, indică asupra faptului că toate deciziile luate în procesul negocierilor cu privire la elaborarea proiectului contractului parcărilor cu plată au fost coordonate cu fostul edil-șef. Anunțul a fost făcut astăzi, după o nouă ședință de judecată, de către procurorul Dumitru Robu. 

În cadrul ședinței de astăzi au continuat audierile viceprimarului Nistor Grozavu, care are statut de martor în dosarul penal deschis pe numele lui Chirtoacă. Viceprimarul a menționat că a declarat în fața instanței că a coordonat cu Chirtoacă două ședințe de lucru legate de semnarea contractului privind parcările cu plată.

”Am prezentat discuțiile pe care le-am avut cu Chirtoacă. Am vrut să arăt că am lucrat în echipă și nu mi-am permis să îmi fac propriul joc. Când s-a semnat proiectul contractului, l-am coordonat cu domnul Chirtoacă”, a declarat Grozavu.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
Răsturnare de situație în dosarul Chirtoacă. Declarația care schimbă totul

La rândul său, Dorin Chirtoacă susține că Grozavu este ”presat” să facă anumite declarații, lucru neconfirmat de viceprimar. În opinia fostului primar, ceea ce se întâmplă în judecată ”nu este proces, ci o mascaradă”.

Totodată, Chirtoacă pledează nevinovat și spune că procesul de judecată trebuie încetat.

Procurorul Dumitru Robu a precizat că audierea lui Grozavu încă nu s-a terminat. Aceasta se întâmplă din caua tergiversării procesului de judecată de către avocații lui Chirtoacă. 

”Avocații adresează întrebări martorilor care nu au nimic comun cu obiectul cauzei penale”, a declarat Robu. 

Procurorul a reiterat că, din declarațiile făcute de Nistor Grozavu în fața judecătorului, reiese că toate deciziile importante în Primăria Chișinău erau luate de primarul general. 

”Nu putea decide viceprimarul organizarea ședințelor. Decizia îi aparține lui Chirtoacă”, a spus procurorul. 

Vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, are statut de învinuit în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. Potrivit actului de învinuire, fiind în funcția de primar al Capitalei, Chirtoacă a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Noi informații despre Dorin Chirtoacă. Ce au decis judecătorii>>>

Potrivit Codului Penal, infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 de mii la 500 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 200 de mii la 300 de mii de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Fluxul de știri
0