Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răsturnare de situație în dosarul Chirtoacă. Declarația care schimbă totul

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul ex-primarului Dorin Chirtoacă, învinuit de acte de corupție.

CHIȘINĂU, 27 iunie – Sputnik. Viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, a fost audiat miercuri, 27 iunie, în dosarul ex-primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, învinuit de corupție în dosarul parcărilor cu plată.

Nistor Grozavu a evitat, la ieșirea din sala de judecată, să facă declarații în fața presei, dar a recunoscut că Dorin Chirtoacă i-a spus că trebuie să semneze proiectul parcărilor cu plată.

”Mi-a spus că proiectul este ok și trebuie semnat. Eu l-am crezut”, a declarat Grozavu.  

Procurorul Dumitru Robu a menționat că declarațiile lui Grozavu au confirmat acuzațiile care-i sunt aduse lui Chirtoacă. 

”Declarațiile domnului Grozavu au confirmat interesul pe care l-a avut domnul Chirtoacă la semnarea contractului cu o firmă câștigătoare, inclusiv la aprobarea și ulterior implementarea proiectului parcărilor”, a declarat Robu. 

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi informații despre Dorin Chirtoacă. Ce au decis judecătorii

Potrivit procurorului, mărturiile depuse astăzi în procesul audierilor au confirmat că ultimul cuvânt în procesul de aprobare a proiectului a fost a lui Dorin Chirtoacă. 

”Contactul a fost semnat la indicația primarului general”, a declarat procurorul.  

Totodată, procurorul acuză avocații lui Chirtoacă de tărăgănarea intenționată a  examinării dosarului în instanță. 

La rândul său, Dorin Chirtoacă consideră în continuare acest dosar ilegal. 

Vicepreședintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă are statut de învinuit în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. Potrivit actului de învinuire, fiind în funcția de primar al Capitalei, Chirtoacă a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Potrivit Codului Penal, infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 de mii la 500 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 200 de mii la 300 de mii de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Fluxul de știri
0