Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețurile la produsele petroliere în Moldova ar putea să nu mai crească

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaАЗС
АЗС - Sputnik Moldova
Abonare
Prețurile la produsele petroliere în Moldova ar putea să nu mai fie modificate pe parcursul unui trimestru. Deputații intenționează să modifice Legea privind piaţa produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Prețurile la produsele petroliere stabilite în Moldova ar putea fi modificate doar de patru ori pe an și nu o dată la două săptămâni așa cum este în prezent. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a analizat astăzi proiectul de lege propus de deputatul neafiliat Vladimir Cernat, care se referă la modificarea și completarea Legii privind piaţa produselor petroliere. 

Автозаправка - Sputnik Moldova
Prețul la benzină: Iată pentru ce plătim în realitate, detalii pe care nu le știai

Potrivit autorului inițiativei legislative, acest proiect urmărește asigurarea unei stabilități de durată în procesul plafonării de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale.

”Per ansamblu acest proiect are un impact social pozitiv pentru consumatorii de produse petroliere”, a declarat Cernat.

Deputatul propune extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor plafon, de la 2 săptămâni la un trimestru și cu stabilirea dreptului Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică de a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul devierilor mai mari de 10 la sută a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM. 

”Necesitatea acestor modificări și completări derivă din impactul social sporit negativ ce a fost determinat de ultimele acte administrative ale ANRE de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale, generând proteste în masă. Aceste acte de plafonare, într-un final, au și fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente, fiind invocată netransparență în procesul de formare și plafonare a prețurilor pentru produsele petroliere”, a menționat deputatul. 

Plătim și nu știm pentru ce. Benzină scumpă, dar de proastă calitate>>>

Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să modifice Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și să asigure un grad mai înalt de transparență în acest proces. Până atunci însă, în opinia deputatului, cea mai optimă soluție este stabilirea trimestrială a prețurilor plafon.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul pentru votarea în două lecturi a acestui proiect de lege.

Fluxul de știri
0