Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețul la benzină: Iată pentru ce plătim în realitate, detalii pe care nu le știai

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaАвтозаправка
Автозаправка - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a discutat astăzi despre mecanismele de formare a prețurilor la produsele petroliere.

CHIȘINĂU, 27 iunie – Sputnik. Mecanismele de formare a prețurilor la produsele petroliere și de diminuare a prețurilor acestora au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Informația a fost prezentată de directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci.

Parlamentul a stabilit un nou mecanism de formare a prețurilor pentru produsele petroliere, aprobând o serie de modificări la Legea privind piața produselor petroliere. Noul mecanism prevede renunțarea la calculele stabilite în baza facturilor comerciale și la rentabilitatea de 10 la sută, care permitea manipularea prețului în situații de micșorare a costului produselor petroliere.

АЗС - Sputnik Moldova
Plătim și nu știm pentru ce. Benzină scumpă, dar de proastă calitate

Datele statistice prezentate de ANRE atestă că, după aprobarea noii Metodologii de calcul, marja comercială specifică efectivă s-a diminuat de la 4,89 lei per litru la 2,84 lei/litru la benzină și de la 3,99 lei/litru la 2,77 lei/litru la motorină.

Potrivit raportorului, prețul plafon de 19,15 lei la benzină este format din următoarele componente: cotațiile pentru ultimele 14 zile calendaristice – 8,95 lei, accize – 3,76 lei, marja comercială specifică (comisionul rafinăriei, cheltuieli de transport, taxe vamale/ecologice, cheltuieli comerciale și administrative, profitul maximal inclus) – 3,25 lei, TVA – 3,19 lei. Din profitul maximal inclus operatorii oferă reduceri deținătorilor de carduri corporative valorice și în cadrul politicilor de promovare. În 2017, profitul și rentabilitatea din comercializarea produselor petroliere a constituit la comerțul angro la benzină – 0,04 lei/litru, motorină – 0,15 lei/litru și gaz lichefiat – 0,27 lei/litru.

Conform prevederilor legale, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se calculează la 1 litru pentru fiecare tip de produs și se bazează pe următoarele componente: valoarea medie a cotațiilor pentru ultimele 14 zile calendaristice (Platts Cargoes FOB); cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul fiscal; marja comercială specifică.

Deputații au adresat o serie de întrebări referitoare la mecanismele legale de diminuarea prețurilor la produsele petroliere și posibilitățile existente.

”Pentru a diminua prețurile la produsele petroliere o primă soluție ar fi diminuarea accizelor și taxelor. Urmează să discutăm cu Guvernul, în special cu Ministerul Finanțelor, să vedem dacă acest mecanism are acoperire financiară. Cea de-a doua soluție presupune subvenționarea directă pe domenii”, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, la încheierea audierilor.

Fluxul de știri
0