Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală

© Sputnik / Miroslav RotariНовострой
Новострой - Sputnik Moldova
Abonare
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? Experţii explică ce se va întâmpla în continuare cu preţurile la locuinţe.

CHIŞINĂU, 18 iul — Sputnik. Deja de mai mulţi ani, în ţara noastră se înregistrează o tendinţă îngrijorătoare: tot mai mulţi moldoveni îşi vând locuinţele şi pleacă peste hotare, mulţi — pentru totdeauna.

În acest context, este interesantă evoluţia preţurilor la imobile în Republica Moldova, în special în Capitală. Expertul în domeniul imobiliar Petru Oleinic a comentat această situaţie pentru Sputnik Moldova, făcând şi unele pronosticuri.

Potrivit expertului, numărul moldovenilor care îşi vând locuinţele este în creştere. Şi dacă anterior cetăţenii noştri reveneau în ţară după ce munceau un timp în străinătate şi îşi cumpărau alte imobile, acum rar cine se mai întoarce.

„Cota celor care pleacă după ce îşi vând imobilele este în creştere cu fiece an. Dacă înainte mai mult de jumătate dintre cei care îşi vindeau locuinţele îşi cumpărau mai târziu un alt imobil, tot aici, acum oamenii îşi vând casele şi nu mai intenţionează să revină. Anterior vindeau locuinţe mai mici şi cumpărau altele mai mari, ori invers", a menţionat Oleinic.

Macara la un șantier - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu prețurile la apartamente: Piața imobiliară, în cădere liberă

Totodată, potrivit acestuia, un factor ce stimulează piaţa imobiliară este migraţia internă.

Tot mai mulţi oameni din regiunile ţării se mută cu traiul la Chişinău şi îşi cumpără locuinţe. De asemenea, se fac în continuare investiţii în imobiliare în scopul protejării capitalurilor. Pentru cineva care a muncit 10-15 ani în afara ţării nu există practic o altă modalitate de aşi proteja banii", a conchis expertul.

Petru Oleinic a explicat şi cum vor evolua în următoarea perioadă preţurile locuinţelor în Capitală, în condiţiile în care la începutul acestui an preţul unui metru pătrat de locuinţă a scăzut cu cinci-şase euro. În deosebi, de această scădere au fost afectate apartamentele cu o cameră din sectorul Telecentru.

„Tradiţional, preţurile la locuinţe în Chişinău sunt stabilite în valută. Cândva acestea erau în dolari, acum — în euro. De aceea putem spune că preţurile s-au stabilizat. În ultimul aproximativ un an şi jumătate acestea se menţin la nivelul de 500-600 de euro pentru un metru pătrat, ceea ce va fi şi în timpul apropiat", a menţionat expertul.

În opinia lui, preţurile vor oscila doar în funcţie de sector şi tipul apartamentului.

Alţi experţi consideră însă că în perioada următoare preţurile pe piaţa imobiliară vor fi în scădere.

Aceştia menționează că, acum zece-cincisprezece ani, imobilele în Chişinău erau la mare căutare, iar construcţia de locuinţe se dezvolta într-un ritm alert. Această cerere sporită de apartamente în Chişinău se explică prin faptul că moldovenii din localităţile rurale, care plecau atunci la muncă în Rusia sau în ţările europene, îşi legau totuşi viitorul de Republica Moldova şi doreau să-şi cumpere cu orice preţ o locuinţă în Capitală.

Astăzi se înregistrează tendinţe total diferite: cetăţenii noşti nu mai vor să trăiască în ţară şi pleacă peste hotare cu tot cu familii, scoţând la vânzare casele şi apartamentele pe care le au în Chişinău.

Жилой квартал - Sputnik Moldova
Societate
Cum să procuri un apartament în Chișinău: Riscurile de pe piața imobiliară

Potrivit expertului economic Viorel Gârbu, un principiu de care se ghidează actualmente populaţia este să trăiască acolo unde pot să câştige un salariu. Pornind de la acest principiu, oamenii consideră că nu are sens să achiziţioneze imobile în Chişinău, dacă sursa lor de venit se află într-o ţară UE sau în Rusia. Iar căderea bruscă a preţurilor la locuinţe este condiţionată de exodul masiv al populaţiei în alte ţări, a subliniat acesta.

Și economistul Veaceslav Ioniță este de părere că 2018 va fi anul în care locuințele se vor vinde la prețul minim din ultimii 3-4 ani.

Potrivit lui Ioniță, industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în folosință a fost cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014, dezvoltatorii și-au redus drastic alocațiile în investițiile de capital, în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici, la fel ca și pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea.

"De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus", susține expertul.

Fluxul de știri
0