Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul nu susține ideea organizării a două tururi de scrutin la alegerile parlamentare

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău respinge un proiect de lege de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Guvernul de la Chișinău a dat aviz negativ unui proiect de lege de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova, înregistrat în Parlament de cinci deputați liberal democrați. 

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv. A fost anunțată data alegerilor parlamentare în Moldova

Prin această inițiativă legislativă se propune organizarea alegerilor parlamentare în circumscripții electorale uninominale în două tururi de scrutin, iar cetățenilor Republicii Moldova li se oferă posibilitatea să-și înainteze candidatura la funcția de deputat în Parlament în calitate de candidat independent pe circumscripția națională.

Ministerul Justiției va propune însă la ședința de miercuri, 18 iulie, a Guvernului respingerea acestei inițiative legislative. Potrivit instituției, proiectele de lege pentru modificarea legislației ce reglementează sistemul electoral urmează a fi înaintate cu cel puțin un an înaintea alegerilor. Totodată, în opinia Ministerului Justiției, soluția legislativă modifică sistemul electoral care, conform Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, reprezintă un element fundamental al dreptului electoral. 

Alegerile parlamentare din Moldova ar putea fi organizate într-o zi de lucru>>>

De asemenea, Ministerul Justiției face referire la o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova prin care se stipulează că opțiunea pentru unul sau două tururi de scrutin constituie o chestiune de oportunitate politică, aflată la discreția organului legislativ, ținând cont de standardele democratice și de reflectarea cât mai fidelă a opțiunii alegătorului. 

Fluxul de știri
0