Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea finanţelor publice, modificată: Iată ce propun deputații moldoveni - detalii

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au votat în primă lectură Legea finanţelor publice și responsabilităților bugetar-fiscale. Iată care sunt cele mai importante schimbări.

CHIȘINĂU, 14 iul — Sputnik. Vineri, Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul de modificare a Legii finanțelor publice și responsabilităților bugetar-fiscale. Deputații propun stabilirea unor reguli unice la aprobarea bugetului autorităţilor bugetare independente.

Autorii propun abrogarea prevederilor ce ţin de aprobarea de către Parlament a limitelor macrobugetare pe termen mediu. Totodată, este propusă extinderea termenului de prezentare Parlamentului a raportului semestrial privind executarea bugetului public naţional pe anul bugetar în curs, de la 15 august până la 15 septembrie.

График состояния финансового рынка. Архивное фото - Sputnik Moldova
Document strategic, votat de deputați chiar în ziua de vineri, 13

De asemenea, autoritățile publice locale vor fi obligați să aducă în concordanţă bugetele sale cu modificările operate la legea bugetului de stat pe parcursul anului bugetar. Va fi necesară și completarea legii cu reglementări privind volumul transferurilor de la alte bugete care urmează să fie inclus în bugetele provizorii ale beneficiarilor de aceste transfere, în cazul formării şi executării bugetului provizoriu.

”Pentru îmbunătăţirea disciplinei fiscale şi a managementului riscurilor bugetar-fiscale, se propune modificarea succesiunii stingerii datoriilor în fel următor: penalitatea, dobânda şi alte plăţi, suma principală a împrumutului”, anunță Parlamentul printr-un comunicat.

Conform legislaţiei în vigoare 11 autorităţi publice independente îşi aprobă bugetele în mod separat de către Parlament, iar ulterior sunt prezentate Guvernului pentru includere în proiectul bugetului de stat. Prevederile legale privind elaborarea şi aprobarea bugetelor acestor autorităţi diferă de la o lege la alta, ceea ce implică un tratament neuniform a acestor prevederi. Potrivit autorilor, această practica de adoptare separată a bugetelor autorităţilor publice independente a avut ca rezultat distorsionarea procesului bugetar.

Proiectul va intra în vigoare după ce va fi votat de plen în lectură finală.

Fluxul de știri
0