Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Document strategic, votat de deputați chiar în ziua de vineri, 13

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaГрафик состояния финансового рынка. Архивное фото
График состояния финансового рынка. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri, 13 iulie, majoritatea deputaților moldoveni au aprobat Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru anii 2018-2022, pentru a îndeplini angajamentele asumate de Republica Moldova odată cu semnarea Acordul de Asociere cu UE.

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. Vineri, Parlamentul a aprobat Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru anii 2018-2022 şi a Planului de acțiuni aferent implementării acesteia. Pentru s-au pronunțat 55 de deputați dintre cei prezenți.

Documentul stabilește pașii trebuie implementați în următorii 5 ani. Acesta cuprinde peste 60 de acțiuni, care trebuie implementate în conformitate cu angajamentele asumate de țara noastră prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Pronostic îngrijorător: BNM anunță cu ce riscuri ne vom confrunta în 2019

Strategia este axată pe patru direcții principale. Este vorba de elaborarea și punerea în aplicare a cadrului de reglementare comprehensiv cu transpunerea prevederilor legislației comunitare, ceea ce va permite participanților pieței și investitorilor să profite de avantajele pieței unice europene. De creșterea eficacității supravegherii prin trecerea la supravegherea activității entităților în baza prevenirii și gestiunii riscurilor. De sporirea nivelului culturii financiare a populației privind serviciile și instrumentele pieţei financiare nebancare și creșterea încrederii consumatorului, asigurând protecția acestuia. De dezvoltarea și consolidarea capacităților instituționale și operaționale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru a asigura o guvernare bazată pe performanță.

Potrivit autorilor, realizarea acțiunilor prevăzute ”va contribui la crearea condițiilor pentru dezvoltarea pieței financiare nebancare, asigurarea cu resurse financiare a sectorului real al economiei naționale, distribuirea eficientă a resurselor investiționale și sporirea veniturilor investitorilor”, informează Parlamentul printr-un comunicat.

Anual, la gunoi se aruncă 60 de milioane de bancnote de lei moldovenești>>>

Finanţarea acțiunilor prevăzute în Strategie va fi efectuată din contul bugetului Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) și asistenței tehnice. CNPF va prezenta anual Parlamentului informația cu privire la realizarea Strategiei.

Fluxul de știri
0