Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Soarta pensionarilor, decisă de deputații moldoveni - detalii

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au făcut un prim pas pentru a modifica legea privind sistemul de pensii: iată ce-i așteaptă pe miile de pensionari moldoveni.

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. Pensionarii vor avea dreptul la reexaminarea pensiilor din 1 ianuarie 2019. Parlamentul urmează să voteze proiectul în lectură finală. Astfel, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă pot solicita o singură dată reexaminarea pensiei, cu condiția că cuantumul pensiei reexaminate este mai mare decât cea aflată în plată.

Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova
Societate
După recalculare, majorarea pensiilor va fi simțită doar de "pensionarii bogați"

Reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite până la 1 ianuarie 2019 se va efectua eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie. Astfel, vor fi reexaminate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie de la 15 ani, începând cu 1 ianuarie 2019.

De la 1 ianuarie 2020 — cele stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie până la 15 ani. Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, vor fi reexaminate pensiile stabilite după 1 ianuarie 1999 până la 1 ianuarie 2019, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie de la 15 ani.

Totodată, în următorii ani termenul stagiului de cotizare după pensie va descrește anual cu trei ani.

Fluxul de știri
0