Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Responsabili de moartea propriului copil: Povestea tristă a unei familii din Florești

© Sputnik / Miroslav RotariСкорая помощь
Скорая помощь - Sputnik Moldova
Abonare
Iresponsabilitate criminală: moldovenii continuă să consume ciuperci de proveniență suspectă, deși specialiștii atenționează an de an că acest fapt le pune viața în pericol. Mai mult decât atât, ei le dau și copiilor să mănânce, iar consecințele sunt uneori dramatice.

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. Medicii din Moldova trag un semnal de alarmă: ei constată cu îngrijorare că, dor în ultimele cinci zile, aproape 20 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci. Iresponsabilitatea a provocat o adevărată tragedie într-o familie di Florești.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, doar în perioada 9-13 iulie au făcut intoxicație la ciuperci unsprezece persoane mature și șase copii. Din nefericire, un copil de patru ani din Florești nu a mia putut fi salvat.

Specialiștii atenționează asupra simptomelor intoxicației cu ciuperci:

"În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă. După 6 ore — bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate".

Adresarea la medic în cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci este vitală, pentru că stabilirea operativă a diagnosticului şi instituirea tratamentului sporesc șansele de salvare a vieții pacientului.

Potrivit specialiștilor, unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinație cu alcoolul.

În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire din cauza particularităților de vârstă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, fiind vorba de 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care șapte copii.

În context, instituția se adresează populaţiei să fie prudenţi în consumul de ciuperci, iar pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci se recomandă respectarea urmatoarelor reguli:

Капельница. Архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Grav: Intoxicație în masă la o tabără din Taraclia - zeci de copii au fost internați

— Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă;
— Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
— Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
— Nu implicaţi în procesul de colectare copiii; — Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
— Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;
— Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare.Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om — botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

Fluxul de știri
0