BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Chiar dacă e condamnat la închisoare pe viaţă, fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, nu renunță la luptă și face praf NATO!
Ajuns la 75 de ani și aflat în detenție, Mladic a folosit prilejul unei audieri preliminare din apelul de la Haga și a acuzat NATO că i-a distrus ţara.
Mladic a fost condamnat în noiembrie anul trecut de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie pentru rolul său în războiul din Bosnia, între 1992 şi 1995, pentru un așa zis "genocid", crime împotriva umanităţii şi crime de război, de răpirea unor angajaţi ONU, asediul oraşului Sarajevo — în total 10 capete de acuzare.
Supranumit de propaganda NATO "Măcelarul din Balcani", Mladic nu şi-a recunoscut vinovăția:
"Mă apăr singur împotriva NATO care mi-a distrus ţara şi sănătatea", a declarat Ratko Mladic, "Este un fals tribunal, nu îl recunosc".
Generalul a cerut revocarea judecătorului Theodor Meron din cadrul Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale, apoi și-a dat jos haina, rămânând într-o cămaşa pe care se vede NATO şi un emoticon "Dislike", transmite Agerpres, citând surse internaționale.
La aceeași audiere, Mladic a reclamat faptul că deteriorarea stării sale de sănătate nu este luată în seamă.
"Sănătatea mea s-a deteriorat brusc în 2008, am avut multe probleme şi mai multe crize cardiace, dar nu au fost înregistrate", a spus Ratko Mladic, iar avocatul său a declarat că generalul riscă „un stop cardiac neaşteptat".
Judecătorul l-a asigurat pe Mladic că "ia în serios plângerile relative la chestiunile de sănătate". De menționat că fostul preşedintele sârb Slobodan Milosevic a murit în detenţie la Haga în 2006, la numai 64 de ani, din așa zise "cauze naturale", înainte de anunţarea vreunui verdict în procesul său pentru același tip de acuzații de care au avut parte cei care au încercat să își apere țara, Iugoslavia sau populația sârbă: genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.
În schimb, faptul că NATO a folosit uraniu sărăcit, lovind Serbia cu peste 50.000 de rachete nu este nici azi judecat.
Publicația "Srbjia Danas" (Serbia azi) scria anul trecut, în ediția dedicată comemorării începerii bombardamentelor NATO, că nici măcar 18 ani mai târziu nu a fost stabilit exact cât de multe rachete au fost trase Serbiei și nici care sunt "consecințele actuale ale bombardamentelor asupra sănătății populației". Publicația amintește de un raport al armatei Iugoslaviei, în care s-au folosit peste 50.000 de rachete cu uraniu sărăcit.