Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vrei să-ți găsești un loc muncă? Iată ce specialiști sunt la mare căutare în Moldova

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Se pare că în Moldova cei care vor într-adevăr să muncească, nu au cum să nu-şi găsească un loc de muncă. Altceva este că acesta ar putea să nu corespundă nivelului de instruire al solicitantului, pretenţiilor salariale ale acestuia.

CHIŞINĂU, 9 iul — Sputnik. Chiar dacă mulți își găsesc cu greu un loc de muncă în Moldova, în unele domenii angajatorii caută cu disperare specialiști.

Dacă nu știați, în țara noastră în prezent sunt la cea mai mare căutare cusătoresele. Din cele peste trei mii de locuri vacante în industria textilă, 2564 sunt anume pentru cusătorese.

Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a făcut publică lista domeniilor în care este nevoie de forță de muncă, fiind vorba în total de peste 14 mii de locuri vacante. Cele mai multe locuri de muncă sunt în Chișinău, urmat de Bălți, Ungheni, Orhei, Cahul și altele.

BNS - Sputnik Moldova
Societate
Se așteaptă reduceri de personal: Cine va trebui să-și caute în curând un loc de muncă

Din acest număr, pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 3093 de locuri de muncă vacante, constituind în jur de 22% din numărul total.

Este vorba în temei de specialiști în învățământ — 676, de 514 specialiști în domeniul sănătății, dar și de 490 de ofițeri și inspectori de poliție.

Restul de 10 mii 967 de locuri de muncă, adică 78% din numărul total, sunt pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați.

Cele mai multe, în jur de trei mii, potrivit datelor AHOFM pentru luna iunie, sunt locuri pentru lucrători în industria textilă și confecții. Chiar dacă angajatorii oferă salarii mai mari decât media pe economie și anumite facilități, cum ar fi transportul gratuit pentru cei care locuiesc în sate și suburbii, oamenii nu se prea înghesuie la aceste oferte.

Sunt căutați de asemenea lucrători calificați în întreprinderi industriale, operatori, lucrători în domeniul transporturilor și telecomunicațiilor, vânzărilor, în hoteluri și restaurante.

Fluxul de știri
0