Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La schimbul valutar va trebui să spuneți cum vă cheamă, unde trăiți și unde lucrați

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
La schimbul valutar va trebui să spuneți cum vă cheamă, unde trăiți, unde lucrați și de unde aveți banii.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care prevede obligativitatea prezentării buletinului de identitate în cazul operațiunilor de schimb valutar în numerar cu o valoare mai mare de 200 de mii de lei a intrat în vigoare la data de 22 februarie.

În acest context, Banca Națională a Moldovei a elaborat Regulamentul privind activitatea caselor de schimb valutar și hotelurilor în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Potrivit documentului, casele de schimb valutar și hotelurile vor putea aplica măsuri de identificare a clientului, dacă există o suspiciune de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, ori dacă operațiunea de schimb valutar în numerar depășește valoarea de 200 de mii de lei.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Se va prăbuși sau nu leul moldovenesc: Prognoza Ministerului Economiei

Astfel, casa de schimb valutar și hotelul va aplica măsuri de identificare a clientului care efectuează operațiunea de schimb valutar la ghișeu, punct sau la aparatul de casă, precum și a beneficiarului efectiv în cazul efectuării operațiunii de schimb valutar în numerar cu o valoare care depășește 200 de mii de lei, conform cursului oficial al leului moldovenesc față de valutele străine valabil la data efectuării operațiunii de schimb valutar și atunci când există o suspiciune de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. 

La identificarea persoanei fizice, casa de schimb valutar și hotelul obține cel puțin următoarele informații: 

a) numele și prenumele; 

b) data și locul nașterii; 

c) cetățenia și datele documentului de identitate (IDNP, seria și numărul, data eliberării, codul organului care l-a eliberat (dacă există) sau alți indici unici dintr-un act de identitate ce conține fotografia titularului);

d) adresa de domiciliu și/sau reședință;

e) ocupația, funcția publică deținută și/sau denumirea/numele angajatorului;

f) sursa mijloacelor bănești, dacă este cazul;

g) alte date și informații, dacă este cazul.

Documentele furnizate în vederea identificării clientului și a beneficiarului efectiv, precum și în vederea verificării identității acestora, se prezintă în original și trebuie să fie valabile la data prezentării lor.

Casa de schimb valutar și hotelul este obligată să nu efectueze operațiunea de schimb valutar în cazul în care nu poate asigura respectarea acestor cerințe. Casa de schimb valutar și hotelul raportează Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor apariția a astfel de circumstanțe, în conformitate cu cerințele legale în vigoare.

Documentele, informațiile despre clienți și beneficiarii active ai operațiunilor vor fi păstrate de către casele de schimb valutar și hotel pe o perioadă de 5 ani după data efectuării operațiunii de schimb valutar. În caz de solicitare, casele de schimb valutar vor pune la dispoziția autorităților informațiile păstrate.

Fluxul de știri
0