Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lovești un lucrător medical, faci pușcărie: Când intră in vigoare pedeapsa

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaВрач
Врач - Sputnik Moldova
Abonare
Pacienții sau rudele acestora vor face închisoare dacă vor agresa lucrătorii medicali.

Pacienții sau rudele acestora nu vor mai scăpa basma curată, dacă vor înjura sau lovi lucrătorii medicali. Pentru asemenea fapte, agresorii vor plăti amenzi de până la 68 de mii de lei sau vor face până la cinci ani de închisoare. Pedepsele se regăsesc într-un proiect de lege de modificare a Codului Penal, aprobat de Guvern. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de către Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă, și Svetlana Lupu, șefa Departamentului Managementul Calității serviciilor medicale din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime".

Majoritatea agresorilor scăpau de pedepse, deoarece lucrătorii medicali nu aveau nici timp și nici putere să-și caute dreptatea în instanțe.

"Ca să-și facă dreptate, lucrătorul medical era nevoit să parcurgă un proces anevoios. Trebuia prezentate certificate care să confirme statutul de lucrător medical, prezența la serviciu în ziua atacului și multe alte documente revendicate de instanță", a relatat Mihai Ciocanu.

Persoanele nemulțumite de asistența medicală acordată și unii juriști pentru drepturile omului obișnuiau să trateze conflictele din instituțiile medicale exclusiv prin prisma drepturilor pacienților. Modificările operate la Codul Penal amintesc însă întregii societăți că pacienții au și responsabilități, în raport cu lucrătorii medicali și propria sănătate.

"Aceste pedepse îi vor responsabiliza pe pacienți. Sperăm, pe viitor, să fie aplicate și alte măsuri de protecție a lucrătorilor medicali. Oamenii trebuie să înțeleagă că drepturile lor se termină acolo unde încep drepturile altora", a menționat Svetlana Lupu.

Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Politică
Protecție pentru medici și lucrătorii medicali: Vezi noile modificări la Codul Penal
Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Politică
Protecție pentru medici și lucrătorii medicali: Vezi noile modificări la Codul Penal

Multe conflicte în instituțiile medicale apar din cauza cozilor lungi de așteptare, informării insuficiente cu privire la metodele de diagnostic și tratament și pretențiilor nejustificate ale pacienților sau rudelor acestora.

"Avem cazuri cand pacientul insistă să-i facem tomografie computerizată, rezonanță magnetică, în lipsa recomandării medicale. Doctorul decide ce investigații face și ce tratamente aplică, nu trebuie să dicteze pacientul", a precizat Mihai Ciocanu.

Disensiunile apar și din cauza informării greșite a pacienților.

"Mulți se documentează de pe internet cu privire la boli, diagnostice și tratamente și își impun opinia. Din păcate, 80 la sută dintre ei sunt informați greșit", a remarcat Svetlana Lupu.

Când vor intra in vigoare noile pedepse și cum afectează fenomenul violenței calitatea asistenței medicale, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0