Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: Doctor din Republica Moldova, pediatru în spitalele din Africa

© Photo : Facebook / Liliana DamaschinLiliana Damaschin
Liliana Damaschin - Sputnik Moldova
Abonare
Africa reprezintă cel mai vulnerabil continent în eventualitatea apariției unui virus fatal, deoarece contracararea este aproape imposibilă în condițiile actualului sistem sanitar. Această problemă este un motiv de alarmă pentru organizațiile internaționale care implementează în permanență noi programe pentru îmbunătățirea sistemului medical.
Exclusiv! Doctorul din Republica Moldova, pediatru în spitalele din Africa

Medici de pe tot mapamondul vin anual în Africa cu cele mai bune practici și utilaje performante de intervenții medicale ce respectă standardele internaționale. Doctorul Liliana Damaschin a relatat în exclusivitate pentru studioul radio "Sputnik Moldova" detalii despre experiența sa în sistemul medical de pe continentul african, unde activează în calitate de medic generalist și pediatru din anul 2014 până în prezent.

"Prima mea experiență în Africa a început în anul 2014, în perioada când s-a răspândit virusul Ebola în orașul Freetown și Sierra Leone unde lucram. În spitalul în care îmi desfășuram activitatea în calitate de medic generalist și pediatru, fiecare pacient cu sindromul diareic și febră era suspectat de infectare cu acest virus. Eu îmbrăcam costumul special de protecție și examinam cu precauție pacientul. Psihologic îmi era foarte greu deoarece zilnic vedeam cum virusul Ebola distruge mii de vieți. Acum lucrez în orașul Addis Ababa la un spital privat care activează de 15 ani și colaborează cu Guvernul și Ministerul Sănătății din Etiopia. Din surse oficiale în acest stat activează aproximativ 1700 de medici în 160 spitale, 740 centre de sănătate, 340 farmacii și 580 puncte farmaceutice. Nu există ambulanțe și nici modalități de deplasare către zonele rurale. Din această cauză, în aceste locuri se spune că „a fi bolnav aici, este aproape o condamnare la moarte". În mediul rural numărul de medici este cu mult sub limita necesarului, iar farmaciile, spitalele și clinicile sunt localizate doar în orașele mari. În Etiopia există riscuri de îmbolnăvire de anumite maladii specifice țărilor tropicale precum: febra tifoidă, holera, hepatita B, febra galbenă și virusul HIV", a relatat medicul.

Silviu Marcel Stanciu - Sputnik Moldova
Podcasturi
Ce spune un medic român despre doctorii moldoveni care muncesc în România

Potrivit doctorului, Organizațiile Internaționale implementează în permanență noi programe pentru îmbunătățirea sistemului medical din Africa. Totuși, o mare parte a populației se bazează pe tratarea prin metode străvechi care nu dau randament și sunt inutile în fața unor viruși precum Ebola.

"S-a dovedit că cea mai mare cantitate de viruși se conține în cadavrele celor infectați de virusul Ebola. Astfel, pentru măsurile de protecție, populația era avertizată să apeleze la un număr de urgență, iar cadavrul infestat să fie transportat de către o echipă specială într-o regiune asigurată. Lumea nu a respectat aceste condiții și din acest motiv a avut loc răspândirea fulminantă a virusului în toată țara. Această problemă nu trebuie să vizeze doar Africa, deoarece extinderea acestor viruși ar putea crea o epidemie la nivel mondial", afirmă Liliana Damaschin.

Medicul de familie mărturisește că oamenii reacționează foarte pozitiv la faptul că sunt tratați de medici internaționali. Pacienții se simt mai protejați, considerând că doctorii din străinătate au o experiența mai vastă și respectă etica și confidențialitatea medicală. Totodată, medicul moldovean afirmă că este împlinită și satisfăcută atâta timp cât poate ajuta oamenii din țările sărace, chiar dacă se supune multor provocări, riscuri și greutăți.

"Nu fac acest lucru pentru a fi apreciată de către cineva, o fac pentru mine și lumea înconjurătoare pe care vreau să o ajut", menționează Liliana Damaschin.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați în fișierul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0