Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă în Moldova - proteste în plin sezon al vacanțelor

© Sputnik / Miroslav RotariEvenimentul „Cauza de masă” organizat de Occupy Guguță
Evenimentul „Cauza de masă” organizat de Occupy Guguță - Sputnik Moldova
Abonare
În Capitala continuă acțiunile de protest organizate de opoziția de centru-dreapta, care este nemulțumită de anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău.

După ampla acțiune de proteste din 1 iulie, la care, potrivit Poliției, au participat aproximativ 7 mii de persoane, protestatarii au adoptat tactica pichetării unor instituții de stat.

Opoziția promite desfășurarea protestelor în regim non-stop 

Joi, 5 iulie, în fața Parlamentului unde avea loc ședința plenară a forului legislativ, s-au adunat câteva zeci de protestatari și le-au cerut deputaților să îndeplinească cerințele formulate în rezoluția adoptată la mitingul din 1 iulie — în primul rând, să recunoască rezultatele alegerilor și să înceapă urmărirea penală a judecătorilor care au anulat rezultatele votării.

Deputații liberal-democrați au încercat să includă această chestiune pe ordinea de zi a ședinței, însă inițiativa lor s-a soldat cu eșec — ”pentru” au votat doar 39 de deputați din cei 101, subliniază editorialistul Sputnik Moldova, Alexandr Isaev pentru RIA Novosti.

Европарламент в Брюсселе - Sputnik Moldova
Politică
Îndemnul Parlamentului European: Iată pentru ce au votat cei 343 de europarlamentari

Ca rezultat, participanții la protest, care scandau ”Jos trădătorii!”, ”Noi nu cedăm!” și ”Anulați votul mixt!”, au organizat un marș în jurul clădirii. După care au plecat, cu promisiunea că vor reveni în zilele următoare pentru a protesta din nou.

Zâzanie între partidele prooccidentale

În cel de-al doilea tur al alegerilor noi pentru funcția de primar general al municipiului Chişinău, care a avut loc pe 3 iunie, a câștigat liderul partidului prooccidental ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase — un adept convins al integrării Moldovei în UE și NATO.

Însă instanța de judecată a decis că Năstase a încălcat legea, făcând agitație în ziua alegerilor, iar Comisia Electorală Centrală a luat act de decizia instanței, declarând nule alegerile locale. Totodată, CEC nu a dispus organizarea repetată a alegerilor, astfel că alegerile locale generale urmează să aibă loc în vara anului 2019 — după cele parlamentare.

Flashmob la Parlament: Manifestanții le-au cerut deputaților să îndeplinească trei revendicări>>>

Nu este de mirare faptul că susținătorii lui Andrei Năstase și a aliatei acestuia, Maia Sandu, (liderul unui alt partid prooccidental, ”Acțiune și Solidaritate”) s-au înfuriat. Opoziția miza că victoria obținută în Capitală va servi drept trambulină pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an sau în februarie 2019. Iar eșecul din Chișinău îi diminuează considerabil șansele de reușită.

Năstase și Sandu au acuzat nu doar instanța de judecată și CEC-ul, dar și Partidul Democrat (PDM), care dețin majoritatea parlamentară. Potrivit opoziției, PDM folosește în mod abuziv instituțiile statului.

Scapă însă un detaliu, faptul că Partidul Democrat, la fel ca și partidele lui Năstase și Sandu, pledează pentru integrare europeană. Aceste formațiuni sunt de fapt concurenți electorali și se luptă pe același segment electoral. Însă ceea ce își doresc alegătorii obosiți de atâtea crize politice, inclusiv cei din segmentul ”prooccidental”, este să poată lucra în liniște și să aibă un salariu decent. La îndemnul de a ieși în stradă, cetățenii moldoveni reacționează destul de apatic.

Puteți citi materialul integral pe pagina ru. sputnik.md.

Fluxul de știri
0