Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îndemnul Parlamentului European: Iată pentru ce au votat cei 343 de europarlamentari

© AFP 2022 / SEBASTIEN BOZONЕвропарламент в Брюсселе
Европарламент в Брюсселе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Din cei 751 de europarlamentari, 343 s-au pronunțat pentru adoptarea rezoluției referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 5 iul — Sputnik. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară pentru Moldova până la soluționarea situației create după invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a îndemnat autoritățile de la Chișinău să găsească o soluție legată de alegerile din Chișinău.

Flags outside the building of the European Parliament in Strasbourg - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile din Chișinău, subiect de discuții în Parlamentul European

Pentru adoptarea rezoluției au votat 343 de europarlamentari, din cei 751 câți sunt în Parlamentul European.

Documentul solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare. Totodată, autoritățile au fost îndemnate să urmeze integral recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală.

Anterior, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a venit cu o precizare în privința disbursării primei tranșe a asistenței macrofinanciare din partea UE pentru Republica Moldova.

Potrivit instituției europene, plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului.

Fluxul de știri
0