Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Reacția dură a Moscovei la noul caz de otrăvire de lângă Salisbury

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Purtătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris situația din Amesbury drept „un joc politic murdar".

BUCUREŞTI, 5 iul — Sputnik, Doina Crainic. Moscova a reacționat la noul caz de otrăvire lângă Salisbury. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris situația din Amesbury drept „un joc politic murdar".

„Facem apel la guvernul Theresa May să înceteze intrigile cu substanțe chimice toxice și să nu împiedice ancheta cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu cetățenii ruși din Marea Britanie. Solicităm forțelor britanice de securitate să nu se lase intimidate de jocul politic murdar orchestrat de anumite forțe de la Londra și să înceapă să colaboreze cu agențiile ruseşti de aplicare a legii", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse în cadrul unei conferinţe de presă.

La începutul acestei zile, Dmitri Peskov, comunicatorul Kremlinului, a descris incidentul din Amesbury drept o ştire alarmantă.

„Este o veste foarte alarmantă. Desigur, acest lucru ne preocupă, deoarece nu este primul incident de acest gen din Marea Britanie", a declarat Peskov.

Victor Juc - Sputnik Moldova
Tensiuni tot mai mari între Marea Britanie și Federația Rusă. Încotro duce acest conflict

Sâmbătă, 30 iunie, două persoane, un bărbat și o femeie, ambii de 40 de ani, au fost găsiți în stare de inconştienţă într-o casă din orașul Amesbury (în sudul Angliei). Poliţia britanică Scotland Yard a anunțat că cuplul a fost otrăvit cu agentul toxic Noviciok.

Amesbury este un oraș învecinat cu Salisbury, unde, pe 4 martie, fostul agent rus Serghey Skripal și fiica sa au fost găsiţi inconștienţi lângă un centru comercial.

Londra nu consideră că există vreo similaritate între otrăvirea fostului agent rus Serghey Skripal și fiica sa, Iulia, și cea a cuplului din Amesbury, a declarat ministrul britanic de securitate Ben Wallace.

Prim-ministrul britanic Theresa May a acuzat Rusia că s-ar fi aflat în spatele cazului Skripal, fără a prezenta însă nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, înainte de a expulza 23 de diplomați ruși din Marea Britanie.

Rusia a negat permanent acuzațiile din partea Londrei. La începutul lunii aprilie, cercetătorii de la British Porton Down Laboratory au recunoscut că nu au reușit să stabilească țara din care provine agentul toxic utilizat în această încercare de asasinat. Guvernul rus a cerut în mod repetat Londrei să îi permită să participe la această investigație.

Fluxul de știri
0