Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tensiuni tot mai mari între Marea Britanie și Federația Rusă. Încotro duce acest conflict

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile de la Londra așa și nu au înțeles ce reprezintă Federația Rusă, dacă au pus la cale acest scandal cu tentativa de asasinat a fostului spion rus Serghei Skripal. Declarația îi aparține expertului în politică externă Victor Juc.
Tensiuni tot mai mari între Marea Britanie și Federația Rusă. Încotro duce acest conflict

Potrivit politologului, prin iscarea acestui scandal s-a încercat știrbirea imaginii președintelui Vladimir Putin. Într-un final, situația a consolidat și mai mult, însă, poporul rus.

„Dacă britanicii au considerat că acest scandal va contribui la știrbirea imaginii lui Vladimir Putin înainte de alegeri, putem să constatăm că timp de 27 de ani, după încheierea războiului rece, Londra nu a învățat și nu înțelege ce reprezintă Federația Rusă. Eu aș putea spune că acest scandal chiar l-a favorizat pe Vladimir Putin. Și asta deoarece în Federația Rusă, din 2014 funcționează logica cetății asediate. Dacă ei au vrut prin acest scandal să diminueze cât de cât suportul electoral acordat lui Putin, atunci au greșit. Cetățenii care nu-l simpatizau pe Putin au considerat că într-o perioadă nefavorabilă pentru patrie trebuie să se unească în jurul conducătorului”, spune politologul Victor Juc.

Cert este că cel mai mult vor avea de suferit familiile diplomaților.

„Acest scandal diplomatic îi afectează cel mai mult pe agenții diplomatici și familiilor lor. Sigur, dacă Federația Rusă va impune un embargo pentru produsele din Republica Moldova, vom fi afectați noi toți”, adaugă Juc.

Amintim că pe 4 martie a fost otrăvit spionul britanic Serghei Skripal și fiica lui, Iulia. Ulterior, un șir de state ale Uniunii Europene, precum și SUA, Canada, Norvegia, Ucraina, au anunțat decizia de expulzare a diplomaților ruși în legătură cu incidentul din Salisbury. Și Republica Moldova a expulzat trei diplomați ruși.

Partea britanică afirmă că Rusia este implicată în otrăvirea lui Skripal cu substanța A234, fapt negat de Moscova. De menționat este că autoritățile Marii Britanii și Islandei au decis să boicoteze meciurile Campionatului de Fotbal din Rusia.

Primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie, desfășurat pe teritoriul Rusiei, va avea loc între 14 iunie și 14 iulie 2018, în 11 orașe: Moscova, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Rostov pe Don, Soci, Kazan, Kaliningrad, Volgograd, Nijnyi Novgorod, Ekaterinburg.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0