Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Admiterea 2018: Câte locuri bugetare oferă statul în acest an - detalii

© Sputnik / Игорь Лилиев / Accesați arhiva multimediaStudenți
Studenți - Sputnik Moldova
Abonare
Mai puțin de jumătate dintre cei peste 11 mii de elevi care au absolvit în acest an liceul vor obține burse finanțate de la bugetul de stat. Guvernul a aprobat numărul locurilor bugetare pentru anul de studii 2018-2019.

CHIȘINĂU, 5 iul — Sputnik. Pentru noul an de studii, Guvernul a aprobat pentru tinerii care vor să facă studii de licență un număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut. Astfel, în anul de studii 2018-2019, vor fi oferite 4906 locuri la cele 167 de specialități.

Totodată, 2876 de locuri vor fi finanțate din buget pentru studiile superioare de master, iar la studii de rezidențiat este planificată admiterea a 453 de studenți. Pentru studenții străini vor fi rezervate 297 de locuri, inclusiv 255 la licență și 42 la master.

Elevi, examene, gimnaziu, școală - Sputnik Moldova
Societate
Bacalaureat 2018: Ministerul Educației anunță rezultatele - Câți restanțieri au mai rămas

În instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar vor fi oferite 7073 de locuri cu finanțare bugetară și 680 — cu achitarea taxei de studii. Planul de admitere pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar prevede admiterea a 3759 de studenți cu finanțare bugetară și 7361 cu achitarea taxei de studii. Proiectul prevede 305 locuri cu finanțare bugetară pentru specialitățile cu profil pedagogic: educație timpurie și învățământ primar.

Ținând cont de cerințele pieței muncii, Guvernul a propus ca în acest an să fie extinsă lista de specialități în domeniile: inginerie și activități inginerești, arte, științe agricole, sănătate, științe ale sportului.

Este prevăzură și dezvoltarea învățământului dual. În învățământul profesional tehnic secundar au fost incluse 1408 poziții, în creștere cu 546 de locuri față de anul precedent, iar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară și postsecundară nonterțiară sunt planificate 160 de locuri.

Potrivit datelor SIME, în acest an, 11588 de persoane vor absolvi liceele din țară, cu 800 de liceeni mai mult decât în anul 2017.

Fluxul de știri
0