Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șocant: Arabii preiau cea mai mare companie agricolă românească. Iată cine e proprietarul

© AP Photo / Evan VucciHamdan Bin Zayed Al Nahyan
Hamdan Bin Zayed Al Nahyan - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cea mai mari companie agricolă românească ”Agricost Brăila”, procurată de o companie din Emiratele Arabe Unite. Tranzacția a fost avizată de Consiliul Concurenței din țara vecină.

BUCUREȘTI, 3 iul — Sputnik. Consiliul Concurenței a avizat preliminar preluarea celei mai mari firme agricole românești, „Agricost", de către o companie din Emiratele Arabe Unite, controlată de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Costul tranzacției se ridică la 200 milioane de euro.

Agricoltura - Sputnik Moldova
Terenurile agricole din România aduc profituri de milioane străinilor

În acest fel, odată cu preluarea Agricost din Brăila, controlată de omul român de afaceri, Constantin Duluțe, compania arabă Al Dahra va prelua și contractul de arendă a terenurilor agricole de 57 mii de hectare de pe Insula Mare.

Presa românească a scris în luna martie despre despre intenția influentului șeic arab de a prelua compania Agricost Brăila.

Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură — cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii — de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Agricultor, tehnică agricolă - Sputnik Moldova
Revoltător: Autoritățile nu știu cât din pământul țării e dat pe tavă străinilor

Oamenii de afaceri din Emirate arendează peste 81 mii de hectare în întreaga lume. În cazul în care vor achiziționa compania Agricost din România, ar înregistra o majorare cu 70 la sută a tertenurilor cultivate. Datorită suprafețelor mari, compania românească beneficiază și de subvenții: în anul 2016, Agricost a primit din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) 11,7 milioane euro, fiind cel mai mare beneficiar de subvenții din România. După preluarea de către arabi, Insula Mare din Brăila va deveni cea mai mare fermă de lucernă din lume.

Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fondatorul companiei Al Dahra, este o figură politică influentă, membru al familiei regale. În prezent, acesta deține titlul de emir al regiunii de Vest al Abu Dhabi. Este cel mai mic frate vitreg după tată al actualului președinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Împreună cu fratele său vitreg, șeicul sultan bin Zayed Al Nahyan, a deținut funcția de vicepremier al Emiratelor Arabe Unite în cabinetul condus de premierul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Fluxul de știri
0