Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile vor să știe asta: Anunțul făcut de Comisia Electorală Centrală

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a făcut un anunț care îi vizează pe cetățenii moldoveni ce locuiesc în stânga Nistrului - iată ce vor să știe autoritățile.

CHIȘINĂU, 3 iul — Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova, care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), au posibilitatea să se înregistreze în prealabil pentru a-și anunța intenția de a vota la următoarele alegeri parlamentare, anunță Comisia Electorală Centrală printr-un comunicat.

”Procedura este una opțională și are scopul de a facilita deschiderea secțiilor de votare distincte pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale și a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează să fie distribuite secțiilor de votare respective”, precizează reprezentanții CEC într-un comunicat.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Cât vor costa alegerile parlamentare din toamna acestui an, din Moldova

Cetățenii pot să se înregistreze prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup și transmisă către Comisia Electorală Centrală la adresa str. Vasile Alecsandri, 119, mun. Chișinău, MD-2012. Modelul cererii poate fi descărcat de aici. De asemenea, cetățenii se pot înregistra on-line accesând pagina https://inregistrare.cec.md.

Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Totodată, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, în circumscripția națională, iar 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripții uninominale, dintre care doi pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Fluxul de știri
0