Mexicul își schimbă vectorul, SUA acuză Rusia de ingerință

© AP Photo / Hans-Maximo Musielik, FileIn this April 29, 2018 file photo, a member of the Central American migrant caravan, holding a child, looks through the border wall toward a group of people gathered on the U.S. side, as he stands on the beach where the border wall ends in the ocean, in Tijuana, Mexico, Sunday, April 29, 2018
In this April 29, 2018 file photo, a member of the Central American migrant caravan, holding a child, looks through the border wall toward a group of people gathered on the U.S. side, as he stands on the beach where the border wall ends in the ocean, in Tijuana, Mexico, Sunday, April 29, 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prima dată în ultima sută de ani în alegerile prezidențiale din Mexic a învins un reprezentant al forțelor de stânga, ceea ce presupune o cotitură radicală în politica externă a țării.

CHIȘINĂU, 2 iulie — Sputnik. Pe parcursul ultimilor o sută de ani, în Mexic s-au aflat la conducere partidele conservatoare care, în mod tradițional, au urmat siajul „vecinului din nord". Duminica trecută însă, pentru prima dată după un secol, în alegerile prezidențiale a ieșit învingător un candidat din partea forțelor de stânga, Andres Manuel Lopez Obrador. Aceste alegeri au fost deja calificate de către observatori ca fiind cele mai importante din istoria modernă a Mexicului.

Nimeni nu pune la îndoială faptul că venirea la conducere a lui Obrador (care în Mexic este numit „AMLO", după inițialele numelui) înseamnă o cotitură radicală în politica externă, comunică observatorul RIA Novosti. Campania sa electorală a fost axată pe promisiunea de a promova o politică internă activă, iar politica externă să fie construită reieșind din interesele naționale ale poporului mexican.

Politologii presupun că relațiile cu SUA, cel mai mare partener comercial al Mexicului, vor rămâne prioritare, însă Lopez Obrador va promova mai curând vectorul spre reducerea dependenței politice a țării față de SUA și spre diversificarea relațiilor politice externe, fapt ce deschide perspectiva construirii relațiilor cu Rusia.

Часть стены, отделяющей Мексику и Соединенные Штаты, в Тихуане - Sputnik Moldova
Când va fi gata „marele zid” la hotarul dintre Mexic și SUA

Totodată, în relațiile dintre Mexic și SUA au apărut un șir de probleme complicate, legate de inițiativa președintelui Donald Trump de a înălța un zid la granița cu mexicul și revizuirea acordului cu privire la zona de comerț liber NAFTA.

Amintim că, înainte de alegeri, ex-consilierul președintelui SUA pe probleme de securitate națională Gerbert McMaster a făcut o declarație precum că Washingtonul observă „primele semne ale ingerinței rusești" în alegerile prezidențiale din Mexic.

Însuși Lopez Obrador a declarat că intenționează să identifice relații de prietenie cu SUA, protejând totodată interesele mexicanilor din această țară. Lopez a glumit în repetate rânduri referitor la așa-zisa „mână a Moscovei" din alegerile prezidențiale din Mexic și chiar a făcut și un video cum el, în portul Veracruz, așteaptă un submarin rus încărcat cu aur.

Alegerile din Mexic se desfășoară într-un singur tur, iar învingătorul este cel care a acumulat majoritatea simplă de voturi.

Ultima campanie electorală a fost una dintre cele mai dure și sângeroase din istoria Mexicului. Concomitent cu alegerile președintelui au avut loc și alegerile guvernatorilor câtorva state, senatorilor și deputaților. În timpul campaniei electorale au fost uciși peste 130 de candidați. Chiar și în ziua alegerilor au fost omorâți doi membri ai Partidului Muncii și Morena care îl susțineau pe Obrador.

Fluxul de știri
0