Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meniu sănătos și gustos din 21 de lei? Ce mănâncă copiii la grădiniță

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaCopii la grădiniță în timpul mesei
Copii la grădiniță în timpul mesei - Sputnik Moldova
Abonare
În sate, suma alocată pentru alimentația preșcolarilor constituie aproximativ 21 de lei, iar în Chișinău - 28 de lei.

CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik. Cei 21 de lei alocați de stat zilnic pentru meniul fiecărui copil din grădinițe nu acoperă cheltuielile pentru un meniu sănătos și gustos. Declarația aparține șefei Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică, Mariana Tutunaru, și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Alarmant: Boală gravă care afectează tot mai mult copii de grădiniță

"În 2017, alimentația copiilor s-a îmbunătățit puțin. Totuși, în meniu predomină pâinea, terciurile și pastele. Rămâne o problemă de a completa normele fiziologice pentru un copil, fiindcă sumele alocate acum nu acoperă necesitățile. Pentru o alimentație corespunzătoare sunt necesari cel puțin 30 de lei pentru o zi, pentru grădinițe, iar pentru ciclul gimnazial sunt necesari în jur de 10 lei pentru o zi", spune șefa Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică, Mariana Tutunaru.

De menționat este că autoritățile din municipiul Chișinău au reușit în 2018 să asigure copiilor din grădinițe un meniu în valoare de 28 de lei. În sate însă suma alocată pentru alimentația preșcolarilor constituie aproximativ 21 de lei.

Precizăm că noul meniu implementat în școli și grădinițe, în toamna anului 2018, va fi modificat. Ministerul Educației a solicitat autorităților din sănătate să recalculeze necesitățile nutriționale ale copiilor, după ce managerii instituțiilor de învățământ au anunțat că sunt nevoiți să arunce o bună parte din mâncarea preparată.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0