Alarmant: Boală gravă care afectează tot mai mult copii de grădiniță

© Sputnik / Miroslav RotariDiabet zaharat
Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii sunt tot mai alarmați în privința unui fenomen periculos care afectează tot mai mulți copii de grădiniță.

CHIȘINĂU, 10 mai — Sputnik. În fiecare săptămână, cel puțin un copil este diagnosticat cu diabet zaharat de tip I insulinodependent la Spitalul de Copii „Sf. Maria" din Iaşi, informează ziaruldeiasi.ro.

Potrivit sursei, săptămâna trecută au fost diagnosticate cinci cazuri noi, trei dintre acestea fiind vorba de copii mai mici de patru ani, iar săptămâna aceasta a fost diagnosticată deja o fetiţă de 10 ani cu diabet zaharat de tipul I.

Medicii încearcă să găsească şi o explicaţie a acestei tendinţe, fiind vorba despre mai multe aspecte care au influenţat în timp aspectul genetic.

„În ultimii ani există o tendinţă mondială de creştere a numărului de cazuri noi diagnosticate la copii, iar în acelaşi timp scade vârsta la care debutează cazurile. În apariţia diabetului este incriminată, pe de o parte, componenta genetică, factorul ereditar, care nu poate fi influenţat, dar şi factorii favorizanţi. Printre aceşti factori se numără bolile copilăriei, diverse infecţii virale, toxicele din apă, aer, dar şi cele din mâncare, diverşi conservanţi care nu existau în urmă cu 20 de ani, de exemplu", a precizat Carmen Oltean, medicul primar la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, din cadrul unităţii medicale.

Diabetul zaharat - Sputnik Moldova
Diabetul zaharat: simptome, complicații, tratament și prevenire

Potrivit datelor statistice oficiale, în 2017 au fost diagnosticate aproximativ 80 de cazuri noi, iar în anul 2016 au fost descoperite 85 de cazuri doar în aceastăstă instituție.

Specialiștii precizează că diabetul de tip I este diferit de diabetul de tip II. Cel de tip I este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele pancreatice care produc insulină, iar cauzele exacte care stau la baza declanşării acestuia nefiind cunoscute. Diabetul de tip II apare pe fondul mai multor factori, fie o predispoziţie genetică, fie factori legaţi de stilul de viaţă, ca obezitatea şi sedentarismul.

Cu toate acestea, medicii spun că diabetul de tip II este încă o raritate în patologia pediatrică și apare de obicei la vârste mult mai mari, pe fondul obezităţii şi a lipsei unui stil de viaţă sănătos.

Simptome ale diabetului zaharat la copil

Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Studiu: Efectul dezastruos al diabetului asupra sănătății creierului

1. Iritabiliatea. Copilul are schimbări dese de dispoziţie, se supără uşor sau este mai morocănos decât de obicei.

2. Senzaţia permanentă de sete sau foame. Bea mai multă apă decât în mod obişnuit, fără să fi intervenit o schimbare în condiţiile de mediu, cum ar fi căldura excesivă, şi începe să ceară mai mult de mâncare.

3. Micţiuni frecvente şi oboseală cronică. Copilul începe să ude patul noaptea sau merge mai des la toaletă. De asemenea, pentru că este privat de glucoză, are momente în care este foarte obosit, chiar apatic.

4. Pierdere în greutate şi tulburări de vedere. Cu toate că mănâncă mai mult, copilul slăbeşte foarte mult şi repede. Din cauza lipsei de energie, muşchii şi ţesuturile se atrofiază, iar copilul începe să vadă în ceaţă.

Fluxul de știri
0