Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Nu vom mai avea poliță medicală

© Sputnik / Miroslav RotariМедицинский полис
Медицинский полис - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Polița medicală, așa cum a fost până acum, adică pe suport de hârtie, nu va mai exista - iată ce vom avea în loc.

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. Guvernul a operat vineri modificări la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, eliminând polița medicală pe suport de hârtie. Evidența persoanelor asigurate de stat se va fi ținută prin intermediul canalelor electronice de raportare.

Prin urmare, persoanele asigurate nu vor mai fi obligate să prezinte polița pe suport de hârtie pentru a beneficia de servicii medicale sau de medicamente compensate. Potrivit modificărilor aprobate de Executiv, noțiunea de „Poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală" va fi substituită cu noţiunea de „Statut de persoană asigurată", potrivit modificărilor aprobate astăzi de Executiv.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Societate
Cum vrea să cheltuie statul banii obținuți din vânzarea polițelor medicale obligatorii

Totodată, va fi simplificată și procedura de activare a polițelor. Cetățenii asigurați de stat, dar și agenții economici nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la sediul Agenției teritoriale a CNAM pentru a ridica polițele pe suport de hârtie.

Ținerea evidenței persoanelor asigurate de stat se va efectua prin intermediul canalelor electronice de raportare, unde vor fi colectate informațiile necesare de la angajatori şi instituţiile abilitate. Astfel, va fi facilitat procesului de încadrare a populaţiei în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, excluderea obligativității deținerii poliței de asigurare pe suport de hârtie va facilita digitalizarea serviciilor publice, în special în contextul implementării sistemului guvernamental de plăți electronice și va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării și achită prima de asigurare în sumă fixă.

În același timp, documentul prevede posibilitatea pierderii statutului de persoană asigurată pentru angajații în interesul cărora, mai mult de un an consecutiv, nu au fost achitate primele de asigurare, în formă de contribuţie procentuală la salariu. Această prevedere se va reflecta și asupra unităţilor lichidate, care de fapt nu prezintă informaţia privind persoanele asigurate angajate care au fost concediate. Diminuarea cazurilor respective va garanta respectarea egalităţii în sistemul asigurărilor medicale.

Fluxul de știri
0