Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vrea să cheltuie statul banii obținuți din vânzarea polițelor medicale obligatorii

© Sputnik / Miroslav RotariМедицинский полис
Медицинский полис - Sputnik Moldova
Abonare
Venituri neplanificate - află cum va cheltui Compania Națională de Asigurări în Medicină banii obținuți din vânzarea polițelor medicale procurate de cetățenii moldoveni.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prognozează pentru acest an majorarea veniturilor și cheltuielilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Potrivit instituției, s-a majorat numărul persoanelor care s-au asigurat în mod individual. De asemenea, au crescut și veniturile acumulate din contribuțiile procentuale din salariile achitate.

Potrivit notei informative la proiectul de modificare a legii fondurilor asigurării obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, în formă de contribuție procentuală la salariu vor constitui o majorare 3 888 000,0 mii lei, ceea ce constituie o majorare cu 54 de milioane de lei sau cu 1,4% mai mult, comparativ cu nivelul aprobat pentru 2018.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Polița medicală, așa cum a fost până acum, nu va mai exista

În primul trimestru al acestui an, 50 de mii 600 de persoane și-au procurat polița în mod individual. Până la finele anului specialiștii prognozează că se vor asigura în mod individual încă aproximativ 3 100 de persoane. Astfel, creşterea faţă de suma aprobată pentru anul 2018 va fi cu 15,2% mai mult.

Astfel, veniturile, dar și cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se vor majora cu 74 de milioane 300 de mii de lei. Majoritatea acestor bani (aproximativ 60 de milioane de lei) vor fi direcționați pentru acoperirea cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate persoanelor în cadrul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Este vorba de programe speciale în domeniul cardiologiei intervenționale, protezare de șold și genunchi, corecția coloanei vertebrale și cutiei toracice.

Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii>>>

În ordinea priorităților urmează cheltuielile pentru diagnosticarea tuberculozei și de depistare activă a stărilor precanceroase. Pentru aceasta urmează a fi cheltuite aproximativ 10 milioane de lei. Alte cinci milioane vor fi direcționate pentru tratarea cirozelor și hepatitelor virale de tip B, C și D. Restul banilor vor fi cheltuiți pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de profilaxie, dar și pentru eficientizarea serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească în mediul rural.

Fluxul de știri
0