Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizie de ultimă oră a Comisiei Electorale Centrale: Alegerile au fost declarate nule

© Sputnik / Мирослав РотарьЦИК
ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Cu cinci voturi pentru și două împotrivă, Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din Capitală.

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. Majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale s-au pronunțat vineri pentru declararea nulității alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) — 3 iunie 2018 (turul II).

CEC a luat act de hotărârea irevocabilă a Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 19 iunie 2018 și a declarat nule alegerile locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, din 20 mai 2018 (turul I) — 3 iunie 2018 (turul II). Comisia a dizolvat Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău și birourile electorale.

Pe 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dat ultimul verdict în cazul validării rezultatelor turului doi al alegerilor noi în municipiul Chișinău, din 3 iunie. CSJ a menținut în vigoare decizia instanțelor ierarhic inferioare.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Politică
CEC îndeamnă la calm subiecții electorali, cetățenii și partidele politice

Turul doi al alegerilor locale noi din Chișinău a fost câștigat de liderul PPDA, Andrei Năstase. Rezultatele alegerilor nu au fost validate de Judecătoria Chișinău care, la 19 iunie, a constatat că Năstase a făcut agitație electorală în ziua scrutinului. Decizia primei instanțe a fost menținută și de Curtea de Apel, în cadrul ședinței din 21 iunie.

În urma deciziei CSJ, Primăria Chișinău va fi administrată până în vara anului viitor de un primar interimar. Potrivit Codului Electoral, dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează. Următoarele alegeri generale locale în Republica Moldova urmează să se desfășoare în luna iunie a anului 2019.

Fluxul de știri
0