Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC îndeamnă la calm subiecții electorali, cetățenii și partidele politice

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, cetățenii, partidele politice, instituțiile media și îi îndeamnă să nu implice comisia în jocurile politice.

CHIȘINĂU, 28 iunie- Sputnik. Comisia Electorală Centrală a emis un comunicat de presă prin care îndeamnă subiecții electorali, cetățenii, partidele politice și instituțiile media să nu implice CEC-ul în jocurile politice. 

ЦИК - Sputnik Moldova
Politică
CEC reacționează la decizia de invalidare a alegerilor locale noi din Chișinău

”În contextul recentelor acuzații publice la adresa Comisiei Electorale Centrale și a membrilor CEC apărute în mass-media, inclusiv că instituția ar fi politizată, menționăm că acestea sunt nefondate, nu sunt probate și conțin subtext politic. Constatăm cu regret utilizarea unui limbaj care încalcă normele de etică și morală, iar difuzarea unor astfel de informații denigratoare are drept scop subminarea autorității și credibilității organelor electorale, dar și a întregului proces electoral”, se spune în comunicatul CEC.

Potrivit comisiei, instanța de judecată are competența exclusivă de a confirma legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chişinău și validarea mandatului primarului ales. 

”Comisia Electorală Centrală și, respectiv, Consiliul Electoral de Circumscripție au organizat alegerile locale noi din mun. Chișinău în mod onest, corect, cu respectarea prevederilor legale. Dovadă este și lipsa contestațiilor care să vizeze activitatea autorităților electorale sau a deciziilor instanțelor de judecată care să constate ilegalități în acest sens”, menționează CEC.

Comisia Electorală Centrală cheamă la calm toți subiecții electorali, inclusiv cetățenii, partidele politice, instituțiile media și îi îndeamnă să nu o implice în jocurile politice.  

”Comisia rămâne a fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, gata să facă față oricăror provocări și care va continua să depună eforturi consolidate pentru garantarea unor alegeri corecte”, conchide CEC.

CEC anunță că se va întruni vineri, 29 iunie, în ședință unde va lua act de hotărârea Judecătoriei Chișinău din 19 iunie, care a devenit irevocabilă prin încheierea Curții Supreme de Justiție, din 25 iunie,  prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din 20 mai (turul I) și 3 iunie  (turul II), pentru funcția de primar general al municipiului  Chișinău. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut luni, 25 iunie, în vigoare decizia instanțelor ierarhic inferioare cu privire la invalidarea alegerilor din Chișinău.

Fluxul de știri
0