Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Directorul ANRE a dezvăluit cum să faci economii atunci când îți alimentezi mașina

Abonare
Directorul general al ANRE a fost chemat în Parlament unde a vorbit despre metodologia de formare a prețurilor la carburanți, legătura dintre concurența care are loc între companiile petroliere și stabilirea prețului la pompă. Copaci le-a mai spus deputaților în ce zile este cel mai bine să-ți alimentezi mașina.

CHIȘINĂU, 28 iunie- Sputnik. Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, a fost audiat de Comisia economie, buget și finanțe cu privire la formarea prețului la carburanți. 

Автозаправка - Sputnik Moldova
Prețul la benzină: Iată pentru ce plătim în realitate, detalii pe care nu le știai

Copaci a răspuns la întrebările deputaților, a explicat metodologia de formare a prețurilor la carburanți pe piața Republicii Moldova și a vorbit despre legătura dintre concurența care are loc între companiile petroliere și stabilirea prețului la pompă.

În cadrul dezbaterilor, directorul ANRE a dezvăluit că pentru a face economii își alimentează propria mașină în anumite zile de la o anumită companie petrolieră, numele căreia agenția Sputnik nu o va da pentru a nu face publicitate. 

”Eu personal mă alimentez sâmbăta și duminica. (…). Ei dau o reducere de 60 de bani la litru. Sincer vă spun. Aștept sâmbăta și duminica și mă alimentez. Este normal. Este lupta pe piață”, a declarat Copaci.

Potrivit raportorului prezentat de directorul ANRE, prețul plafon de 19,15 lei la benzină este format din următoarele componente: cotațiile pentru ultimele 14 zile calendaristice – 8,95 lei, accize – 3,76 lei, marja comercială specifică (comisionul rafinăriei, cheltuieli de transport, taxe vamale/ecologice, cheltuieli comerciale și administrative, profitul maximal inclus) – 3,25 lei, TVA – 3,19 lei. Din profitul maximal inclus, operatorii oferă reduceri deținătorilor de carduri corporative valorice și în cadrul politicilor de promovare. În 2017, profitul și rentabilitatea din comercializarea produselor petroliere a constituit la comerțul angro la benzină – 0,04 lei/litru, motorină – 0,15 lei/litru și gaz lichefiat – 0,27 lei/litru.

Fluxul de știri
0