Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum au influențat camerele de supraveghere promovarea testelor la BAC

© Sputnik / Сергей Орлов / Accesați arhiva multimediaСдача экзамена
Сдача экзамена - Sputnik Moldova
Abonare
Elevii din Moldova s-au obișnuit să scrie examenele de Bacalaureat fiind supravegheați de camere video.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. În anul 2013 pentru prima dată absolvenții liceelor au susținut examenul de Bacalaureat fiind supravegheați de camerele video. Decizia Ministerul Educației de atunci a stârnit multiple dispute, mai ales în rândul elevilor. Nemulțumiți de reformă s-au arătat și mai mulți deputați care susțineau că respectivele camerele video îi stresează pe absolvenți și că examenul în sine este mult prea complicat. 

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog: Emoțiile puternice influențează calitatea rezultatelor la examenele de BAC

Se pare că după cinci ani în care examenele au fost strict monitorizate și nu a fost posibil copiatul, elevii au pus mâna pe carte. Cifrele arată că rata de promovare a examenelor de BAC a oscilat de la an la an, dar nu a fost mai mică de 50 la sută.

Acum cinci ani, reprezentanții Ministerului Educații afirmau că scopul instalării acestor camere de supraveghere este de a asigura un proces corect de evaluare a cunoștințelor candidaților, ceea ce s-a și întâmplat.

În anul 2013 rata de promovarea a examenelor de bacalaureat a depășit 67%. Un an mai târziu, numărul tinerilor care au susținut bacalaureatul a scăzut, ajungând la 56. Ulterior, în 2015, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de peste 52 la sută. În anul 2017 — 58, 63 la sută, iar în acest an au susținut cu examenele aproape 63 la sută.

Svetlana Manuil - Sputnik Moldova
Camerele de supraveghere nu trebuie să prezinte pericol pentru elevi la BAC - Iată de ce

În schimb, numărul persoanelor care au fost date afară din sălile de examen au scăzut considerabil în acești cinci ani. Se pare că elevii au devenit mai conștiincioși și mai responsabili.

În primul an în care au fost instalate camere de supraveghere în centrele de bac au fost dați afară din clase 133 de elevi. În 2014 au încercat să copieze 239 de elevi.

În 2015 numărul celor care s-au încumetat că copieze a fost mult mai mic. Este vorba de 59 de persoane. Un an mai târziu cifra celor care au fost dați afară din centrele de bac a fost și mai mică — 51 de persoane. În 2017 au fost dați afară 8 elevi, iar în acest an doar unul.

Datele au fost colectate de pe site-ul oficial al Ministerului Educației Culturii și Cercetării.

Fluxul de știri
0