Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șase profesori ai ASEM şi 3 intermediari, reținuți de procurorii anticorupție

© Sputnik / Miroslav RotariНЦБК
НЦБК - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Afacerea unei rețele de corupție, formate din persoane publice din cadrul ASEM și mai mulți intermediari, deconspirată de CNA și procurorii anticorupție.

CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. Examene de promovare contra-cost, teze anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție – toate acestea constituiau afacerea unei rețele organizate, formate din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ. Schema a fost deconspirata de CNA și procurorii anticorupție în urma unor informații, obținute din interiorul instituției dar şi din alte surse. 

Potrivit CNA, în cadrul anchetei au fost documentaţi mai mulţi membri ai reţelei, au fost prelevate probe audio şi video, în urma cărora s-a reușit acumularea unui amplu material probator care vine să confirme informația preliminară. Pe parcursul documentării, s-a constatat că afacerea de corupție funcționa nestingherit chiar în fața instituției, acolo unde au fost monitorizați cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii – mijlocitorii. Aceștia erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen.

© Photo : Serviciul de presă al CNAImagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)
Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.) - Sputnik Moldova
Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)

Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcție de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul — între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

© Photo : Serviciul de presă al CNAImagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)
Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.) - Sputnik Moldova
Imagini de la percheziţii (diferite sume de bani, bordeoruri, liste, etc.)

”Deși cauza se află la faza inițială de documentare, până la această etapă au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene”, anunță CNA într-un comunicat de presă.

 Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuții telefonice şi aveau întâlniri cu alți membri ai rețelei, primind de la aceștia bani, acte, borderouri și făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracțional.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii au descins la ASEM. Cine este vizat de percheziții

Pentru fortificarea probatoriului, Centrul Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție au descins cu percheziții la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar și la alți membri ai rețelei. În cadrul perchezițiilor, au fost depistate liste cu numele unor studenți, sume impunătoare de bani, primite de la aceștia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susținerii examenelor, practicii de producție, de licență sau masterat. În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.

Acțiunile întreprinse de organul de urmărire penală sunt la etapă incipientă, urmând să fie stabilit cercul întreg de persoane participante la comiterea infracțiunilor investigate, inclusiv cu cercetarea minuțioasă a actelor, ciornelor, dispozitivelor electronice în care sunt vizați angajații ASEM, precum și ai altor instituții de învățământ.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.


Fluxul de știri
0