Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vrei să beneficiezi de bursă? Iată ce trebuie să faci

© SputnikVictor Pletosu și Diana Josu Braniște
Victor Pletosu și Diana Josu Braniște - Sputnik Moldova
Abonare
Voluntariatul este dedicat persoanelor care doresc să se implice într-o cauza fără să aștepte o recompensă de ordin financiar. În același timp, programele de voluntariat reprezintă un aspect important în CV, un mod de a câștiga experiență, dar și un start în carieră.
Vrei să beneficiezi de bursă? Iată ce trebuie să faci

Invitații emisiunii "Sputnik Matinal" — jurnalista Diana Josu-Braniște și directorul Casei de Cultură din satul Cigârleni și specialist principal în domeniul politicilor de tineret, cultură și educație în cadrul Consiliului raional Ialoveni, Victor Pletosu — au relatat despre faptul că tinerii care se implică benevol în activități de voluntariat beneficiază de un carnet de voluntar eliberat de instituția gazdă, conform legislației în vigoare. În acest carnet sunt înregistrate toate activitățile voluntarului, iar acest lucru poate influența la primirea unei burse în instituțiile de învățământ.

Luc Francois - Sputnik Moldova
Cultura voluntariatului în Republica Moldova

"Consiliul Raional Ialoveni și Primăriile Raionului participă activ la implementarea politicilor și instrumentelor necesare pentru desfășurarea activităților de voluntariat. Tinerii din localitate participă benevol la realizarea obiectivelor și dezvoltarea durabilă a comunității. Începând cu anul 2010, în parteneriat cu  Asociația Obştească „Eco-Răzeni" și Fundația Est-Europeană Moldova, desfășurăm runde de granturi pentru ca tinerii ingenioși cu inițiative să se bucure de suportul acordat", a relatat Victor Pletosu.

Totodată, Diana Josu-Braniște a povestit că în satul Cigârleni au fost implementate mai multe proiecte durabile în cadrul programelor de granturi. Astfel voluntarii le cultivă sentimentul responsabilității sociale persoanelor cu care interacționează, promovează propriile valori și cele comunitare și își dezvoltă inteligența cognitivă și emoțională.

Potrivit directorul Casei de Cultură din satul Cigârleni, la începutul fiecărui an este realizat un sondaj privind necesitățile și doleanțele tinerilor.

"Studiind datele acestui sondaj împreună cu specialiștii de la Universitatea de Stat, Facultatea de sociologie și asistență socială, administrația raionului le oferă grupurilor de inițiativă civică suport pentru realizarea inițiativelor. Spre exemplu: amenajarea și vopsirea stațiilor, amenajarea parcurilor, activități ecologice, culturale și sociale de îngrijire a bătrânilor", a explicat  Victor Pletosu.

Proiectele comunitare nu pot fi realizate fără finanțarea agenților economici. Mai mult ca atât, agentul economic este motivat să investească atunci când inițiativa vine din partea unui grup de tineri.

"Îndemnăm toți tinerii să participe și să contribuie la dezvoltarea comunitară. Doar așa se va produce schimbarea", au spus invitații emisiunii Sputnik Matinal.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0