Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

România, sub ape: În scurt timp urgia ajunge și în Moldova - autoritățile sunt în alertă

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia activării grupelor operative în cele 9 judeţe vizate de atenţionarea meteo de ploi abundente.

HIȘINĂU, 27 iun — Sputnik. Administraţia română de Meteorologie a emis cod Portocaliu pentru judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Prahova, Vrancea şi Vâlcea.

Având în vedere că a fost emisă şi o atenţionare meteo Cod Galben de averse însemnate şi instabilitate atmosferică, ce vizează cea mai mare parte a României, pompierii sunt pregătiţi să intervină în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor locale.

Evoluţia situaţiei din teren este atent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Peste 3.200 de salvatori cu 1.400 de autospeciale au fost mobilizați pentru a interveni în caz de necesitate. Drumul DN10 a fost închis din ambele sensuri, în zona Barajului Siriu, din cauza precipitațiilor abundente și căderilor de bolovani.

Сильный ливень - Sputnik Moldova
Vine iarăși potopul: Iată când ajunge în Moldova

Autorităţile române recomandă populaţiei din judeţele unde sunt prognozate ploi abundente să asigure scurgerea apelor pluviale prin curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activităţile în aer liber. În cazul producerii viiturilor, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu se deplaseze prin curenţii de apă şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure.

Dacă România a fost lovită de intemperie încă în noaptea de marți spre miercuri, meteorologii moldoveni prognozează vijelie și averse puternice începând cu ora 15 a zilei de astăzi. Pe alocuri, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și grindină.

Totodată, în contextul unor precipitații puternice și foarte puternice, Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis o avertizare cod galben de inundații locale.

Astfel, potrivit specialiștilor, pe unele râuri mici și în locurile joase, în perioada 27 iunie — 1 iulie, hidrologii prognozează creșterea locală a nivelului apei cu 0,5-1,0 m și formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de inundații locale.

În acest context, salvatorii îndeamnă agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să monitorizeze starea barajelor și digurilor de protecție pentru a evita producerea inundațiilor. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.Și întreprinderea Red Union Fenosa a venit cu un avertisment în legătură cu fenomenele meteo extreme care ar putea interveni în următoarele ore.

Potrivit furnizoruli de energie electrică, starea complicată a vremii poate influența negativ activităţile socio-economice şi poate cauza daune materiale. În special, vântul în rafale poate afecta buna funcţionare a reţelelor electrice, generând astfel situaţii de insecuritate şi eventuale întreruperi avariate în furnizarea energiei electrice.

Fluxul de știri
0