Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vremea se strică din nou în Moldova. Autoritățile vin cu unele recomandări

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaАвтомобили на залитой водой улице после ливня
Автомобили на залитой водой улице после ливня - Sputnik Moldova
Abonare
Avertizarea meteorologică intră în vigoare miercuri, 27 iunie, și va fi valabilă până la 30 iunie.

CHIȘINĂU, 27 iunie – Sputnik. De miercuri, 27 iunie, în Republica Moldova intră în vigoare un nou cod galben de averse, descărcări electrice, vijelie și grindină. Avertizarea meteorologică va fi valabilă până la sfârșitul lunii iunie. 

Последствия ливня - Sputnik Moldova
Potop în Moldova, oameni blocați în șuvoaie. Autoritățile cheamă la calm - Video

În condițiile unor ploi puternice apar mai multe riscuri:  cantităţile de precipitaţii acumulate pot duce la inundarea gospodăriilor aflate în zonele joase, pe unele râuleţe sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieşirea ei în luncă, se poate produce eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere și este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

Se recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile și întărirea barajelor bazinelor de apă.

Vântul puternic, de asemenea, poate produce mai multe riscuri. În timpul vijeliilor sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii, se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi, este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii. 

Specialiștii îndeamnă ca pe timp de vijelie oamenii să evite trecerea prin apropierea copacilor, să ocolească cablurile electrice căzute la pământ și să evite folosirea focului deschis.

Meteorologii mai avertizează că aversele ar putea fi însoțite grindină, care poate  deteriora acoperișului imobilelor, caroseriile automobilelor. Grindina poate afecta plantațiile de culturi agricole. 

În perioada când va cădea grindina oamenii sunt îndemnați să stea în casă sau sub un adăpost. Pentru a minimiza pierderile agricole este bine să fie folosite plasele  antigrindină pentru protejarea culturilor.

Fluxul de știri
0