Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, Georgia și Ucraina, instruite de Washington cum să se comporte pe plan extern

© Fotolia / Steve HeapЗдание Белого дома в Вашингтоне за забором
Здание Белого дома в Вашингтоне за забором - Sputnik Moldova
Abonare
Președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina se află într-o vizită comună la Washington, unde discută cu oficialii americani despre strategiile de politică externă ale celor trei state.

CHIȘINĂU, 26 iunie – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, efectuează, în premieră, o vizită trilaterală în SUA, pentru a cere angajamentul deplin și activ al Statelor Unite în regiune, anunță Serviciul de presă al Parlamentului într-un comunicat de presă. Vizita se va încheia pe data de 1 iulie.

Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Moldova, Georgia și Ucraina își vor coordona declarațiile pe plan extern

”Cei trei președinți de legislative vor discuta despre riscurile de securitate generate de prezența nesancționată a trupelor rusești în zonă, războiul hibrid, drepturile omului, securitatea energetică în Estul Europei, precum și reformele implementate de Moldova, Georgia și Ucraina pe parcursul european al celor trei state”, se spune în comunicat.

Această vizită vine după angajamentul comun de promovare a politicilor de securitate și reformelor pentru integrarea europeană a celor trei campioni ai Parteneriatului Estic, asumate la Conferința, din 2 martie, de la Chișinău și instituționalizate la Kiev prin crearea Adunării Interparlamentare Moldova- Ucraina-Georgia.

Programul vizitei lui Candu în SUA mai include întrevederi cu Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA, membrii Comitetului Senatului pentru relații externe, grupurile de prietenie din Congresul SUA pentru Moldova, Georgia, Ucraina, precum și cu asistentul pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA Wess A.Mitchell. De asemenea, vor avea loc discuții publice organizate cu experți și media de la Atlantic Council (Consiliul Atlantic), National Press Club (Clubul Național de Presă), American Foreign Policy Council (Consiliul American pentru Politică Externă).

Cei trei președinți de parlament sunt însoțiți de Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentuilui din Lituania și Adam Bielan, vicepreședintele Senatului Poloniei.

Fluxul de știri
0