Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care sunt cele mai stringente probleme ale Universității de Stat din Tiraspol

© SputnikSergiu Corlat
Sergiu Corlat - Sputnik Moldova
Abonare
Evoluțiile demografice negative, numărul mare de locuri bugetare oferite de Guvernul României pentru studenţii moldoveni, dar şi plecarea tinerilor în străinătate, sunt printre principalele cauze a scăderii numărului de studenţi.
Care sunt cele mai stringente probleme ale Universității de Stat din Tiraspol

Numărul tot mai mic de studenți, dar și a tinerilor care vor să facă o carieră în domeniul cercetării sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă Universitatea de Stat din Tiraspol. Lectorul universitar Sergiu Corlat spune că, de la an la an, numărul tinerilor care sunt înmatriculați la respectiva instituţie de învăţământ superior este în descreștere. Deloc întâmplător, de altfel, având în vedere procesul de îmbătrânirea a propulației țării.

„Pe an ce trece, numărul studenților se micșorează, pentru că si situația demografică este de așa natură. Desigur, și numărul profesorilor este în scădere. Sigur, avem și probleme legate de necesitatea modernizării Universității. Trebuie să ne reorientăm spre noi modele de predare, deoarece suntem în era tehnologiei. Astăzi nu ne putem imagina un curs fără calculatoare sau fără table interactive", a declarat Sergiu Corlat, lector la Universitatea de Stat din Tiraspol, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Potrivit datelor Consiliului Rectorilor din Moldova, anul trecut, numărul studenţilor era cu 40 la sută mai mic faţă de acum 11 ani. Astfel, dacă în anul de învăţământ 2006-2007, în universităţile din ţară îşi făceau studiile la ciclul întâi și doi — licență și masterat, aproape 130 de mii de studenţi, zece ani mai târziu, numărul acestora a ajuns la peste 74 de mii.

Fluxul de știri
0