BUCUREŞTI, 25 iun — Sputnik. Conform documentului care rezumă rezultatele reuniunii, Italia a spus că cei care nu primesc refugiați ar trebui să aibă o reducere a fondurilor UE. Roma a subliniat faptul că zona UE de liberă circulație Schengen este în risc atunci când vine vorba de scandalul ce ține de imigranți.
Vorbind înainte de summit, președintele francez, Emmanuel Macron, a recunoscut că Uniunea Europeană se confruntă cu o "criză politică" în ceea ce privește imigrația.
"Avem nevoie de idei clare pentru rezolvarea ei, avem valori în UE și de fiecare dată când le trădăm, facem cel mai rău. Aceste valori sunt respectarea drepturilor omului, respectul pentru alte state și solidaritatea care ne țin împreună", a spus el.
Macron a adăugat că decizia pe care intenționează să o dezvolte în Uniunea Europeană trebuie să se bazeze pe cooperarea dintre țări, care necesită responsabilitate și solidaritate pentru a împărți povara pe care o au unele state.
"Franța nu are nevoie de lecții în acest sens, suntem al doilea stat în privința numărului de refugiați acceptaţi în acest an", a subliniat el.
La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că o mare parte din discuțiile din cadrul summit-ului țin de frontierele externe și reducerea imigrației ilegale în UE. Ea a subliniat, de asemenea, că nu poate exista o soluție privind imigrația la summitul de joi, dar sunt necesare acorduri multilaterale.
"Pe de o parte, vorbim despre imigrația primară, adică despre refugiații care vin prin frontierele externe ale UE. Prin urmare, un subiect important este protejarea frontierelor externe și reducerea imigrației ilegale către Europa. În al doilea rând, vom vorbi despre problemele așa-numitei imigrații secundare, modul în care vom gestiona corect și onest unul cu celălalt în cadrul frontierelor UE, în zona Schengen, modul în care putem obține o distribuție rezonabilă aici", a concluzionat cancelarul.
Referindu-se la situația politică tensionată din Germania, cauzată de scandalul imigrației, premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a menționat că acest summit nu se referă la faptul dacă Merkel va rămâne cancelar, ci mai degrabă la rezolvarea problemelor europene.
Planul de migrație al Italiei se referă la acțiuni în afara Europei
Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, și-a reiterat intenția de a prezenta o nouă propunere privind imigrația la summitul viitor.
El a prezentat un plan de 10 puncte, care solicită crearea unor "centre internaționale de protecție" care să examineze cererile de azil. De asemenea, solicită mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru a ajuta paza de coastă libiană să-și patroneze mai bine frontierele.