Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce-i determină pe moldoveni să divorțeze

© SputnikZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Divorţul devine o alternativă tot mai prezentă în viaţa cuplurilor din Moldova.
Ce-i determină pe moldoveni să divorțeze

Indiferent de vârstă, nivel de educație, stare financiară sau poziția socială, oamenii au divorțat dintotdeauna. Cert este că în ultimii ani, numărul persoanelor căsătorite care decis să se separe este în creștere, datorită simplificării acestei proceduri, dar și a diminuării rolului familiei în societate, spun psihologii.

„Oamenii au divorțat dintotdeauna, dar acum putem observa că numărul persoanelor care decid să divorțeze la o perioadă scurtă de la întemeierea familiei este tot mai mare. Una din cauze ar fi că divorțul a devenit o procedură accesibilă și ușoară atunci când familia nu funcționează", spune psihologul Zinaida Gribincea.

Potrivit specialistului, și numărul mare de căsătorii timpurii alimentează fenomenul.

„Astăzi, foarte mulți tineri se căsătoresc, dar nu sunt pregătiți moral pentru viața de familie. În trecut, oamenii aveau o anumită reticență în ceea ce privește destrămarea familiei. De regulă, interveneau rudele, avea un cuvânt de spus Biserica. Oamenii aveau niște valori cultivate din generație în generație privind statutul familiei. Astăzi acestea nu mai sunt atât de prezente în societate ca acum 50 de ani, fapt ce stimulează creșterea numărului de divorțuri", adaugă Zinaida Gribincea.

Potrivit psihologilor, incompatibilitatea emoțională, dar și emigrația provocată de situația financiară proastă a familiilor, la fel, au un rol important în destrămarea familiilor.

Fluxul de știri
0