Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Protest la Chișinău. Cum s-a desfășurat. Declarațiile șefului IGP

© Sputnik / Miroslav RotariПротесты в центре Кишинева 24-06-2018
Протесты в центре Кишинева 24-06-2018 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În jur de 3 mii de oameni au manifestat astăzi în centrul Capitalei pentru a cere validarea mandatului primarului ales la 3 iunie.

CHIȘINĂU, 24 iunie – Sputnik. La Chișinău s-a desfășurat duminică, 24 iunie, un amplu protest la care manifestanții, chemați în piață de liderul PPDA, Andrei Năstase, au cerut validarea rezultatelor alegerilor noi din Chișinău. 

Примэрия Кишинев Primaria Chisinau - Sputnik Moldova
Politică
Data X a fost anunțată. Va avea sau nu primar ales orașul Chișinău

Turul doi al alegerilor locale noi din Chișinău a fost câștigat de liderul PPDA, Andrei Năstase. Rezultatele alegerilor nu au fost validate de Judecătoria Chișinău care, la 19 iunie, a constatat că Năstase a făcut agitație electorală în ziua scrutinului. Decizia primei instanțe a fost menținută și de Curtea de Apel, în cadrul ședinței din 21 iunie. Luni, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va da ultimul verdict în cazul validării rezultatelor turului doi al alegerilor noi în municipiul Chișinău, din 3 iunie. Ședința de judecată a fost stabilită pentru ora 15:30.

Invalidarea alegerilor l-a determinat pe Andrei Năstase să cheme oamenii la proteste. Acesta a fost susținut și de liderul PAS, Maia Sandu, dar și de partidele parlamentare PL și PLDM. 

Astăzi în fața Primăriei Chișinău s-au adunat câteva mii de oameni care au scandat: ”Validare”, ”Vot furat”, ”Nu plecăm până nu validați alegerile”. După ce au manifestat în fața Primăriei, protestatarii s-au îndreptat spre sediul Parlamentului. Aceștia au declarat că nu vor pleca de acolo până nu vor fi validate rezultatele scrutinului din 3 iunie. 

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, a declarat penrtu Sputnik Moldova că la protest au paticipat în jur de 3 mii de persoane. 

Potrivit șefului IGP, manifestația s-a desfășurat fără incidente.

” Poliția s-a prezentat cu o nouă abordare. Protestul s-a desfășurat pașnic și datorită acțiunii ”Dialog” pe care am lansat-o. Manifestația a avut loc fără incidente”, a declarat Pânzari. 

Dacă luni, 25 iunie, CSJ va menține în vigoare deciziile instanțelor ierarhic inferioare, atunci Primăria Chișinău va fi administrată până în vara anului viitor de un primar interimar. Potrivit Codului Electoral, dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează.

 

 

 

 

Fluxul de știri
0