Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezoluția ONU comentată la Chișinău. Ce spune Dodon și Filip

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaФлаг у Штаб-квартиры ООН
Флаг у Штаб-квартиры ООН - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de rezoluție ONU cu privire la retragerea trupelor militare străine din Moldova: Filip – am venit cu un demers în apărarea demnităii Republicii Moldova. Dodon – este un nou gest ostil antirusesc.

CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Adunarea Generală a ONU a aprobat cu o majoritate de voturi proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost susținut de 64 de state.

The United Nations logo is pictured in front of the United Nations Headquarters building during the 71st United Nations General Assembly in the Manhattan borough of New York, U.S., September 22, 2016. - Sputnik Moldova
Politică
ONU: Proiect de rezoluție cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria

Iniţiativa a fost formulată de către prim-ministrul Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.

Filip a declarat sâmbătă, 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău, că acest document nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vine să apere demnitatea Republicii Moldova.

”Noi nu am făcut un demers împotriva Rusiei, noi am venit cu un demers în apărarea demnităii Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să fie tratată cu respect de către toți”, a declarat premierul moldovean. 

Președintele țării, Igor Dodon, califică documentul votat la New York ca ”un nou gest ostil antirusesc” inițiat de Guvernul de la Chișinău. 

”Republica Moldova trebuie să-şi consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate”, a declarat șeful statului.

În opinia președintelui țării, o garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean şi reintegrarea țării. 

”Deja peste citeva luni, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească şi un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale, va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală şi definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul”, a comentat președintele țării.

Proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” a fost susținut de 64 de state, 15 – au votat împotrivă, iar alte 83 de țări s-au abținut.

Prin cei care au votat proiectul sunt. SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Turcia, Japonia, Italia, Ucraina, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Georgia, Grecia, Honduras.

Împotriva au votat: Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Federația Rusă, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe.

 

Fluxul de știri
0