Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul vrea un nou mecanism de efectuare a achizițiilor publice

© Sputnik / Miroslav RotariCabinetul de miniștri
Cabinetul de miniștri - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat ieri un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind Achiziţiile Publice.

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Guvernul a aprobat pe 20 iunie un proiect de lege prin care dorește să ajusteze procesul de achiziții publice la normele europene.

Potrivit proiectului de lege, autoritatea contractantă, înainte de iniţierea procedurii de atribuire, va putea organiza consultări ale pieţei prin comunicarea cu experţi independenţi, autorităţi publice sau operatori economici. Însă, există o condiție — să nu fie încălcate principiile de concurență.

Жилой дом - Sputnik Moldova
Angajații din serviciul public își vor putea procura locuință la jumătate de preț

Proiectul mai prevede utilizarea a noi instrumente electronice în sistemul de achiziţii. În particular, va fi introdus conceptul de „Document Unic de Achiziţii European", care constă în declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie.

Așadar, nu va mai fi necesară prezentarea documentelor până la deschiderea ofertelor, acestea fiind solicitate ulterior de la ofertantul câştigător.

Un alt aspect inovativ se referă la criteriile de selectare în domeniul achiziţiilor publice, care au fost actualizate: cel mai scăzut preţ și cost, cel mai bun raport calitate-preţ şi calitate-cost. Pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii este prevăzută posibilitatea de atribuire pe loturi a contractelor.

Au fost stabilite și noi tipuri de proceduri de achiziţie şi anume: achiziţie în cazul serviciilor sociale şi a altor servicii specifice, parteneriat pentru inovare, iar ca modalitate specială de atribuire — catalogul electronic.

Persoanele cu funcţie de răspundere vor ajunge mai ușor după gratii: Ce schimbă Guvernul>>>

Armonizarea legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice cu standardele europene este prevăzută în Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de achiziţii publice pentru anii 2016-2018.

Fluxul de știri
0